Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Mitovi o EU
Provjerite činjenice o EU-u

Provjeravamo činjenice i pojašnjavamo nekoliko učestalih i ažuriranih sadržaja kako bismo ispravili pogrešne predodžbe o EU-u.

Članstvo u Europskoj uniji pridonijelo je poboljšanju gotovo svakog aspekta života u Hrvatskoj, od načina na koji radimo, putujemo i kupujemo do zaštite našeg okoliša, prilika za učenje i načina na koji naša poduzeća kupuju i prodaju robu i usluge.

Taj jedinstveni politički i gospodarski savez također je najuspješniji mirovni projekt u povijesti. Unatoč mnogim uspjesima, Europska unija često je izložena različitim mitovima, dezinformacijama i lažnim vijestima.

Ti se mitovi lako razotkrivaju kada su činjenice dostupne. 

Mediji i institucije redovito se bave temama i događanjima povezanima s Europskom unijom. Velika većina sadržaja objavljenog u njihovim objašnjenjima sadržava činjenice te precizna mišljenja i komentare, koji su neizostavan dio svake rasprave. Međutim, ponekad se netočne ili obmanjujuće informacije pojavljuju u medijima i, još češće, na društvenim medijima. Šire se neprovjerene glasine o tome što je EU odlučio, što se zahtijeva od država članica ili kako bi trebalo tumačiti pravila i mjere EU-a. Ponekad su takve glasine namjerno nerealne, a ponekad i zbog nedovoljnog poznavanja tema.

Europska unija i njezine države članice odlučnije su u borbi protiv onih koji šire dezinformacije kako bi destabilizirali naša društva i demokracije, pokušali iskoristiti krizu i ugrozili živote građana. Kodeks dobre prakse o suzbijanju dezinformacija prvi je put izdan 2018. za internetske platforme, trgovinska udruženja i ključne sudionike u sektoru oglašavanja, koji su se obvezali raditi na suzbijanju dezinformacija i poboljšavanju svojih politika na internetu. Poboljšani Kodeks, donesen u lipnju 2022., temelji se na prvom Kodeksu iz 2018., koji se općenito smatra pionirskim okvirom na svjetskoj razini. U novom se Kodeksu iscrpno i jasno navode obveze platformi i sektora u suzbijanju dezinformacija te je on još jedan važan korak prema transparentnijem, sigurnijem i pouzdanijem internetskom okruženju.

Dezinformacije: Komisija pozdravlja novi poboljšani i sveobuhvatniji Kodeks o suzbijanju dezinformacija
Europska komisija bori se protiv širenja dezinformacija i pogrešnih informacija na internetu kako bi osigurala zaštitu europskih vrijednosti i demokratskih sustava.
D za Demokraciju
U paketu obrane demokracije nalaze se teme transparentnosti stranog utjecaja, financiranje političkih stranaka, a za isti cilj važni su i Akt o digitalnim uslugama koji regulira velike tehnološke platforme, Akt o slobodi medija te prije svega poticanje građana za demokratskim angažmanom....
Faktograf
ADMO je multidisciplinarni centar za provjeru točnosti i istraživanje dezinformacijskih narativa u digitalnom okruženju. Smješten je na Sveučilištu u Dubrovniku (UNIDU).
Proračun EU-a
Provjerite činjenice i odgovore na najčešća pitanja o proračunu EU-a.
Mrežne stranice EUvsDisinfo
Provjerite internetski portal EUvsDisinfo & LEARN - alat za razumijevanje i odgovor na dezinformacije

Primjer mita o Europskoj uniji