Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak31. ožujka 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 6 min

Pokolj u Buči: godinu dana poricanja iz Kremlja

Početkom travnja 2022. pojavila se vijest da su ruske vojne snage ubile desetke civila u ukrajinskom gradu Buči. Ruska propaganda pokrenula je lavinu laži o pokolju, a s vremenom svjedočimo novim neistinama.

Pokolj u Buči: godinu dana poricanja iz Kremlja

Prije godinu dana, krajem ožujka 2022., ruske su vojne snage izgubile bitku za Kijev koja je započela 24. veljače, zračnim napadom u ranim jutarnjim satima. Hrabri ukrajinski otpor natjerao je rusku vojsku na povlačenje iz Buče, u sklopu povlačenja s položaja oko glavnog grada. Odmah su objavljena izvješća o mrtvim tijelima na ulicama. Mnoga od njih pogubljeni su ukrajinski civili s rukama vezanima iza leđa. Sablasne fotografije pratile su ispovijesti lokalnih očevidaca. Od pokolja su rezultati višestrukih istraga, uključujući detaljno izvješće UN-a, potvrdili rusku krivnju za pokolj.

Sad ćemo istražiti što se dogodilo nakon pokolja. Koje je taktike Kremlj primijenio kako bi pokušao zbuniti svijet, izbjegao odgovornost i ublažio posljedice svojih doista užasnih zločina. 

 

Strategija Kremlja: osvrt na MH-17

Vidjeli smo standardno ponašanje Kremlja uhvaćenog na djelu. Poriči, poriči, poriči. Okrivi druge. Pričaj priče koje graniče s fantazijama. Nikad se ne opravdavaj. Nikad ništa ne priznaj. Nikad se nemoj pokajati. Nikad ne traži odgovornost pojedinih časnika na terenu. Umjesto toga, radije pričaj izmišljotine. S vremenom su proruski propagandisti stvorili kompleksnu mrežu izgrađenu na prozirnim lažima.

Dobar primjer su bezbrojne laži objavljene nakon rušenja MH-17, malezijskog zrakoplova kojega su ruske snage srušile 17. srpnja 2014., usmrtivši svih 298 putnika, kao i pokušaji Moskve da prikrije stravične napade na Mariupolj u proljeće 2022. Pogledajte naš osvrt ovdje.

 

Govori sve i svašta, glasno

Početni stav Kremlja o pokolju u Buči često je bilo kontradiktoran, čak i nepromišljen. Vjerojatni cilj bio je stvoriti što je više moguće buke kako bi se odvratila pažnja s užasa novonastale stvarnosti unutar grada sjeverozapadno od Kijeva.

Tijekom travnja i svibnja 2022., prokremaljski mediji tvrdili su da je pokolj sigurno inscenirala Ukrajina, a propagandisti s državnih medija također su tvrdili da su ga organizirali Washington, London ili Bruxelles. Ili je pak krivac bio direktor ukrajinskog glazbenog TV kanala.

Prema ruskim dužnosnicima, državnim medijima i ključnim propagandistima  (pogledajte poveznicu ovdje), tko god da ga je organizirao, pokolj je bio lažan kao i zapadnjačke tvrdnje o napadima kemijskim oružjem sirijskog predsjednika Bashara Assada. Lažan kao Srebrenica, insceniran, bez dokaza ili jednostavno gnusna laž. Poriči, poriči, poriči.

Ubrzo nakon toga, mediji su počeli širiti razne verzije priča o MH-17, smišljajući bizarne, navodne „tehničke detalje” kako bi stvorili iluziju internog stručnog znanja. Sada se tvrdilo da nedostatak krvi na leševima i ukočenost tijela pokazuju da su žrtve pokolja ubijene nakon što su Rusi 30. ožujka napustili Buču. Još luđe, tijela su zapravo živa. Navodno su leševi bili statisti postavljeni na ulice za fotografe jer se činilo da se kreću. Ili su sad opet mrtva tijela bila tijela proruskih Ukrajinaca koje su ukrajinske oružane snage ubile prilikom ulaska u grad, pogubile ili možda bombardirale.

No, tijela su mogla biti i tijela proruskih pomagača koje su ukrajinski nacisti ubili prije toga. Možda su nacisti odbacili tijela u šumu u blizini Irpina te su ih kasnije prevezli u Buču kako bi inscenirali ruska ubojstva ukrajinskih civila. Zbunjeni ste? Ne znate komu vjerovati? Tko zna istinu?

 

Završetak ludih priča, početak teorija zavjere

Uloga dezinformacija je to da što veći broj priča, čak i ako su kontradiktorne, jačaju zbunjenost ili nevjericu u istinito, dobro istraženo i dokumentirano objašnjenje. Ljudski je um znatiželjan i privlače ga skandali i glasine, u potrazi je za odgovorima na neobjašnjivo. Stoga vješti manipulator neprestano dodaje elemente koji privlače pozornost i odvraćaju od istine. Pojava promjenjivih i kontradiktornih priča nije slučajna, već namjerna.

Često takve priče zadiru u područje teorija zavjere. Time se otvaraju vrata onima koji traže dublje, skrivene razloge koji se kriju iza problema i sukoba. Zavjera je temeljni element mnogih prokremaljskih manipulacija u većini političkih tema. Zaronite u više od 1700 primjera u našoj bazi podataka kako biste istražili svemir zavjera.

Stoga, do travnja 2022., prokremaljski mediji također su ponudili razloge zašto bi Ukrajina izvela tako jezivu lažnu predstavu koristeći statiste ili leševe. Možda su željeli poremetiti očekivani napredak u rusko-ukrajinskim pregovorima? Ili pak opravdati nove sankcije nametnute Rusiji? Ili skrenuti pozornost sa snimki Ukrajinaca koji muče ruske ratne zarobljenike? Ili s vojnih bioloških laboratorija koje u Ukrajini financira Amerika? Nešto tu sigurno ne štima!

 

Laži, proklete laži i njihove posljedice

Ruski mediji za dezinformiranje emitirali su ovu iteraciju priča u travnju i početkom svibnja 2022., a kasnije su ih pretvorili u priču o tome da Rusija nije bila u stanju počiniti bilo kakav ratni zločin. Dakle, lažni su bili i dokazi o drugim zločinima. Ideja o „lažnoj Buči” postala je obrazac za diskreditaciju svih zločina koje je počinila ruska vojska.

Možda zvuči izopačeno, no „istinita priča o događajima u Buči” nosi određenu težinu. Baš to vrhunskim ruskim propagandistima, kao što su  Vladimir Solovyov i ostali, daje priliku za ofenzivu i proaktivno spominjanje Buče.  Ovom su taktikom kritičari koji spominju Buču ili druge zločine okarakterizirani kao ‘rusofobi’, što je još jedan klasični trik kremaljske strategije.

Za primjer, ruske su rakete navodno pogodile trgovački centar u ukrajinskom gradu Kremenčuku 27. lipnja. Prokremaljski mediji odbacuju izvješća o napadu kao ukrajinsku „provokaciju nalik onoj u Buči”. U kolovozu je propagandist ustvrdio da se Zapad bori protiv Rusije kroz „specijalne operacije”, što uključuje inscenirani pokolj u Buči.

U rujnu je Ukrajina iz Harkiva pokrenula protuofenzivu kojom je brzo oslobodila teritorije pod ruskom okupacijom. Moskva nije mogla objasniti zašto i kako, no ubrzo su se pojavila izvješća o masovnim grobnicama otkrivenima u blizini oslobođenog grada Iziuma. Na nekim tijelima pronađeni su tragovi mučenja. Međutim, kao što se moglo i očekivati, ruski propagandisti odbacili su ova izvješća kao dio operacije „Buča 2.0”.  Objavili smo demant tvrdnji.

 

Povlačenje = gesta dobre volje, ma kakva ubojstva

Početkom 2023., još je jedna priča dobila svoju premijeru. Ciljana publika uglavnom su bili govornici španjolskog jezika u Južnoj Americi i francuskog u Africi. Ova je priča pročišćena verzija prethodnih, no s manje proturječja. Njezine su laži još nevjerojatnije.

Među ostalim tvrdnjama, priča s gotovo dojmljivom neiskrenošću navodi da ruski vojnici nisu istjerani iz Buče nego su napustili grad kao „izraz dobre volje iz Moskve”. Također se tvrdi da ukrajinske vlasti nisu dostavile „detaljna i provjerena” forenzička izvješća o smrti civila, unatoč brojnim izvješćima forenzičkih timova.

 

Perfidna prošlost priprema pozornicu za nove laži

Godinama, ako ne i desetljećima, prokremaljske dezinformacije pripremale su svoju publiku, kako stranu tako i domaću, za optužbe da Rusija nikada nije kriva, već da je uvijek žrtva spletkarskih rusofoba koji pokušavaju nauditi njezinu narodu, okaljati njihovu povijest i uništiti njihovu državu.

Sljedeći put kada se otkrije zlodjelo, budite spremni na oluju dezinformacija, ali ostanite smireni i odbacite parole Kremlja. Sjetite se Buče. Uvjerite se sami uz kratak vizualni prikaz ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
31. ožujka 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj