Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak1. travnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Znanstvenici Komisije razvili novi kontrolni materijal za sprečavanje neuspjelih testova na koronavirus

Znanstvenici Europske komisije razvili su novi kontrolni materijal koji laboratoriji mogu koristiti za provjeru učinkovitosti testova na koronavirus i tako izbjeći lažne negativne rezultate.

Znanstvenici Komisije razvili novi kontrolni materijal za sprečavanje neuspjelih testova na koronavirus

Mariya Gabriel, povjerenica za istraživanje i inovacije, nadležna i za Zajednički istraživački centar (JRC), izjavila je: Ovo je primjer kako angažman naših znanstvenika u pravom trenutku i tamo gdje je to potrebno pomaže EU-u da odgovori na aktualnu krizu. Zajednički istraživački centar brzo je utvrdio moguće nedostatke u upravljanju krizom koju je izazvao koronavirus i odmah je počeo raditi na njihovu rješavanju. S pomoću novog kontrolnog materijala EU može povećati sposobnost za suzbijanje pandemije i izbjeći trošenje dragocjenih resursa zbog neučinkovitih testova.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides rekla je: Brzo i pouzdano laboratorijsko testiranje ključno je za našu strategiju protiv koronavirusa. Zahvaljujući radu EU-ovih znanstvenika na razvoju kontrolnog materijala moći ćemo provjeriti do 60 milijuna laboratorijskih testova u cijelom EU-u. To je izrazito važno postignuće koje će biti presudno za našu izlaznu strategiju kad dođe vrijeme za ukidanje ograničenja socijalnih kontakata.

Prema novijem istraživanju EU-a nedostatak materijala za pozitivne kontrole jedan je od najveća tri problema s kojima se laboratoriji suočavaju pri provedbi pouzdanih testova na koronavirus. Danas je za slanje u ispitne laboratorije diljem EU-a pripremljeno 3000 uzoraka kontrolnog materijala. Uzorci su visoko koncentrirani, a za provjeru jednog testa dovoljna je vrlo mala količina materijala. To znači da je laboratoriju jedno pakiranje uzorka dovoljno za provjeru do 20 000 testova. S trenutačno pripremljenih 3000 uzoraka moći će se provjeriti do 60 milijuna testova u cijelom EU-u.

Dodatne informacije i upute za narudžbe dostupne su ovdje. Više informacija o samome materijalu dostupno je ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
1. travnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj