Skip to main content
Logotip Europske komisije
Predstavništvo u Hrvatskoj

Uspješne priče

Članstvo u Europskoj uniji donijelo je brojne koristi Hrvatskoj i hrvatskim građanima. Neke od tih koristi prikazane su u pričama navedenima u nastavku.

E-učenje tijekom razdoblja ograničenja kretanja

Upoznajte Ivanu Mažara Marušić. Učiteljica je u osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića u Vukovaru. Zbog pandemije nastavnici su morali prijeći na učenje na daljinu i započelo je obrazovanje za učenike putem interneta.

Obnova secesijske baštine Osijeka

Projekt S.O.S., skraćeno od „Subotica Osijek Secession”, usredotočen je na zajedničku povijest i arhitektonski vizualni identitet Subotice u Srbiji i Osijeka u Hrvatskoj. Projektom su revitalizirane postojeće arhitektonske znamenitosti iz razdoblja secesije i razvijena turistička tematska ruta.

Lazareti - povijesni kompleks zgrada u Dubrovniku

Nakon zadnje faze obnove financirane sredstvima EU-a, Lazareti su sada kreativna četvrt Dubrovnika. Izložbe, koncerti, radionice, predavanja i događanja organiziraju se u pet zapadnih lađa. Dvije centralne lađe sjedište su folklornog ansambla Linđo.

Arheološki park Vučedol

Arheološki park i turistički sadržaji i atrakcije grade se kao nadopuna Muzeju vučedolske kulture na povijesnom arheološkom lokalitetu Vučedol, Hrvatska. Projekt je doprinos gospodarskom razvoju grada Vukovara u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Bolje medicinsko liječenje u vinkovačkoj bolnici u Hrvatskoj

S pomoću nove dijagnostičke i ostale medicinske opreme i uređaja, podigli smo rad liječničkog osoblja na višu razinu i osigurali najbolju kvalitetu za pacijente u obliku bržeg provođenja dijagnostike, obavljanja kirurških zahvata i boljeg smještaja.

Zaštita hrasta lužnjaka u pograničnom području Hrvatske i Mađarske

Ključni cilj projekta jest borba protiv invazivnih biljnih vrsta i vrsta drveća koji prijete hrastu lužnjaku i drugim autohtonim vrstama. Projektom se procjenjuju takve štetočine s obje strane granice. Ovaj je posao rezultirao suzbijanjem 155 hektara triju invazivnih vrsta – bagrem, čivitnjača...

CityMobilNet: planovi održive urbane mobilnosti za 11 europskih gradova

Gradovi imaju središnju ulogu u rastu i zapošljavanju zemalja te u općoj kvaliteti života i dobrobiti velikog dijela svojih građana. No razvoj učinkovitih sustava prijevoza koji mogu smanjiti gužve, emisije stakleničkih plinova i socijalnu isključenost predstavlja izazov. Iako se gradovi suočavaju s...

Uspostava regionalnog centra kompetentnosti Medicinske škole Bjelovar

Uspostava regionalnog centra kompetentnosti Medicinske škole Bjelovar će donijeti edukacijske programe koji će Centar ustrojiti kao mjesto osuvremenjenih strukovnih programa za učenike, edukacije za nastavnike i mentore, te stručno osposobljavanje i usavršavanje kao i cjeloživotno učenje za gospodarske subjekte, nezaposlene i ostale.