Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak9. studenoga 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Zeleno i digitalno gospodarstvo: tehničke i političke opcije za ograničavanje porasta potrošnje energije

Komisija danas objavljuje rezultate studije za zelenije usluge u oblaku i podatkovne centre. Rezultati pokazuju da se očekuje porast potrošnje energije u podatkovnim centrima u državama članicama EU-a s 2,7 % na 3,2 % do 2030. Studija nudi tehničke i...

Zeleno i digitalno gospodarstvo: tehničke i političke opcije za ograničavanje porasta potrošnje energije

Izvršna potpredsjednica Margrethe Vestager, nadležna za Europu spremnu za digitalno doba, izjavila je: Europski zeleni plan usmjeren je na to da Europa postane prvi klimatski neutralan kontinent do 2050. U tom kontekstu ne smijemo dopustiti neograničeni porast potrošnje električne energije. Pametnija i zelenija upotreba digitalnih tehnologija ključna je za postizanje ambicioznog cilja Europe.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton dodao je: Globalna količina podataka i dalje će brzo rasti. Zato potičemo razvoj odgovarajuće infrastrukture za ekološki učinkovite usluge računalstva u oblaku i energetski učinkovite podatkovne centre. Europa će biti središte zelene tehnologije.

Tehnička rješenja uključuju učinkovitije sustave hlađenja, ponovnu uporabu topline, upotrebu obnovljive energije za opskrbu podatkovnih centara i izgradnju podatkovnih centara u regijama s hladnom klimom.

Ostale opcije uključuju primjenu zelene javne nabave, pravila u skladu s kojima europska javna tijela svoju kupovnu moć mogu koristiti za odabir ekološki prihvatljivih usluga, ali i uvođenje zahtjeva za transparentnost te primjenu pokazatelja energetske učinkovitosti. Studijom će se poduprijeti napori za postizanje cilja digitalne strategije, odnosno izgradnju klimatski neutralnih, energetski visokoučinkovitih i održivih podatkovnih centara do 2030. te uspostavu europskog pravilnika o oblaku, jedinstvenog skupa zajedničkih tehničkih pravila i normi. Više informacija dostupno je ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
9. studenoga 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj