Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak29. lipnja 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Europski zeleni plan

Na snagu stupa novi zakon za borbu protiv globalnog krčenja i propadanja šuma potaknutog proizvodnjom i potrošnjom u EU-u.  

Novi zakon za borbu protiv globalnog krčenja i propadanja šuma

Danas na snagu stupa pionirska Uredba EU-a o lancima opskrbe bez krčenja šuma, koja je ključna sastavnica borbe protiv klimatskih promjena i gubitka biološke raznolikosti. To je odraz želje europskih građana da svojom potrošnjom više ne potiču globalno krčenje šuma. Kad se počne primjenjivati, novim će se zakonom osigurati da skup ključnih dobara koja se izvoze ili stavljaju na tržište EU-a ne mora biti bez krčenja šuma te stoga više neće doprinositi krčenju i propadanju šuma u EU-u i drugdje u svijetu.  

Poduzeća će morati potvrditi da je proizvod proizveden na zemljištu koje nije bilo podvrgnuto krčenju ili propadanju šuma, uključujući primarne šume, nakon 31. prosinca 2020. Iako nijedna zemlja ili roba neće biti zabranjena, sva relevantna poduzeća morat će provoditi strogu dužnu pažnju ako izvoze ili stavljaju na tržište EU-a palmino ulje, goveda, soju, kavu, kakao, drvo i gumu te dobivene proizvode kao što su govedina, namještaj ili čokolada navedeni u Prilogu Uredbi nakon stupanja na snagu novih pravila u roku od 18 mjeseci. Popis obuhvaćenih proizvoda redovito će se preispitivati i ažurirati, uzimajući u obzir nove podatke kao što su promjene obrazaca krčenja šuma. 

Poduzeća će morati provjeriti i jesu li ti proizvodi u skladu s relevantnim zakonodavstvom zemlje proizvodnje, među ostalim o ljudskim pravima, te jesu li poštovana prava pogođenih autohtonih naroda. 

Budući da je EU veliko gospodarstvo i potrošač obuhvaćene robe i proizvoda, taj će korak, uz mjere poduzete u mnogim zemljama proizvođačima, pomoći u zaustavljanju znatnog udjela globalnog krčenja i propadanja šuma, čime će se smanjiti emisije stakleničkih plinova i gubitak biološke raznolikosti. Nova pravila također pomažu osigurati egzistenciju milijuna ljudi, uključujući autohtone narode i lokalne zajednice diljem svijeta, koji se u velikoj mjeri oslanjaju na šumske ekosustave. 

Više pročitajte u priopćenju za tisak

Pojedinosti

Datum objave
29. lipnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj