Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak23. prosinca 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Zeleni plan: Nova pravila EU-a o ograničavanju uvoza i izvoza plastičnog otpada

Komisija je donijela nova pravila o uvozu i izvozu plastičnog otpada te njegovu prijevozu unutar EU-a. Novim se pravilima zabranjuje izvoz plastičnog otpada iz EU-a u zemlje koje nisu članice OECD-a, osim čistog plastičnog otpada koje se šalje na...

Zeleni plan: Nova pravila EU-a o ograničavanju uvoza i izvoza plastičnog otpada

Povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius izjavio je: „Tim novim pravilima šalje se jasna poruka da u EU-u preuzimamo odgovornost za svoj otpad. Izvoz plastičnog otpada dopuštat će se samo pod vrlo strogim uvjetima. Izvoz nerazvrstanog plastičnog otpada u zemlje koje nisu članice OECD-a bit će sasvim zabranjen. To je važan korak u borbi protiv onečišćenja plastikom, prelasku na kružno gospodarstvo i postizanju ciljeva europskog zelenog plana. Posljednjih deset godina povećala se nekontrolirana trgovina plastičnim otpadom, na štetu okoliša i javnog zdravlja."

Novim pravilima trebalo bi se stati na kraj izvozu problematičnog plastičnog otpada u treće zemlje koje često nemaju kapacitete ni standarde da bi njime gospodarile na održiv način. To je također jedna od glavnih obveza europskog zelenog plana i novog akcijskog plana za kružno gospodarstvo. Današnja odluka, osim toga, doprinosi strategiji EU-a za plastiku, kojom se nastoji smanjiti plastični otpad te potaknuti na bolje razvrstavanje i recikliranje. Nova pravila stupit će na snagu 1. siječnja 2021. Dodatne informacije i pojedinosti o njihovoj primjeni saznajte u sljedećem priopćenju.

Pojedinosti

Datum objave
23. prosinca 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj