Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak22. srpnja 2020.Predstavništvo u Hrvatskoj

Zeleni oporavak: Komisija pokrenula javno savjetovanje o energiji iz obnovljivih izvora na moru

Komisija je pokrenula javno savjetovanje o budućoj strategiji EU-a za energiju iz obnovljivih izvora na moru koja će biti donesena kasnije ove godine. Strategijom će se poduprijeti razvoj odobalnih izvora energije i njihova integracija u izvore...

Zeleni oporavak: Komisija pokrenula javno savjetovanje o energiji iz obnovljivih izvora na moru

U strategiji će se utvrditi novi pristup iskorištavanju energije iz obnovljivih izvora na moru na održiv i uključiv način te pomoći u prevladavanju postojećih prepreka. To je ključan dio Europskog zelenog plana i paketa oporavka NextGenerationEU jer će pridonijeti otvaranju radnih mjesta i potaknuti ulaganja te uvođenje čistih novih tehnologija diljem EU-a. Povećanom proizvodnjom energije pridonijet ćemo osiguravanju cjenovno pristupačne energije za naše građane te povećati otpornost i sigurnost europske opskrbe energijom.

Povjerenica za energetiku Kadri Simson izjavila je: Kako bismo ostvarili klimatsku neutralnost do 2050., moramo povećati odobalnu proizvodnju energije u EU-u za dvadeset puta. To znači da je potrebno olakšati izgradnju velikih vjetroelektrana na moru na ekološki održiv način. Moramo iskoristiti potencijal drugih obnovljivih izvora, kao što je solarna energija na moru, kao i energiju plime i oseke te energiju oceana.

Javno savjetovanje trajat će do 24. rujna. Više informacija dostupno je ovdje na internetskoj stranici Iznesite svoje mišljenje.

Pojedinosti

Datum objave
22. srpnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj