Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak26. srpnja 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Zbog ograničene trgovine izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU-a vratio se na razinu iz travnja 2022.

Nakon rekordno velikog izvoza u ožujku 2023. u trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima iz EU-a u travnju 2023. došlo je do pada.

Poljoprivredno-prehrambeni proizvodi

Zahvaljujući višim izvoznim cijenama, vrijednost izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU-a u travnju 2023. i dalje je bila 17,8 milijardi EUR, a uvoza u EU 13 milijardi EUR, što je dovelo do pozitivne bilance od 4,8 milijardi EUR. To su glavni zaključci najnovijeg mjesečnog izvješća o trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima, koje je danas objavila Europska komisija.

U travnju 2023. zabilježeno je smanjenje uvoza za većinu proizvoda. Zabilježen je smanjeni uvoz iz Rusije, Argentine, Kine, Filipina i Moldove. S druge strane, uvoz šećera i izoglukoze znatno se povećao. Prema vrijednosti uvezene robe, i dalje se najviše uvozilo uljarica i proteinskih usjeva, voća i orašastih plodova te kave, čaja, kakaa i začina.

Tri odredišta na koja se izvozilo najviše poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU-a od siječnja do travnja 2023. i dalje su bile Ujedinjena Kraljevina, Sjedinjene Američke Države i Kina.

Najviše uvezene robe u razdoblju od siječnja do travnja 2023. potjecalo je iz Brazila, Ujedinjene Kraljevine i Ukrajine.

Dodatne informacije i detaljne tablice dostupne su na internetu.

Pojedinosti

Datum objave
26. srpnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj