Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak6. rujna 2016.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Zbog nenaplaćenih prihoda izgubljeno gotovo 160 milijardi eura

Manjak prihoda od PDV-a: U EU-u 2014.Prema brojkama koje je danas objavila Europska komisija nevjerojatnih 159.5 milijardi eura prihoda od poreza na dodanu vrijednost (PDV) izgubljeno je u EU-u 2014.

20150128_tax-avoidance_1.jpg

Prema istraživanjima, ukupna razlika između očekivanog prihoda od PDV-a i uistinu naplaćenog iznosa (tzv. manjak prihoda od PDV-a) još je jednom na godišnjoj razini dosegla neprihvatljivo visoku brojku. Rezultati idu u prilog Komisijinim pozivima na reformu sustava PDV-a u EU-u kako bi se riješio problem prijevara i sustav učinio učinkovitijim. Države članice sada moraju poduzeti daljnje korake u odnosu na Komisijin Akcijski plan prema jedinstvenom europskom području PDV-a, koji je predstavljen u travnju te se sporazumjeti o budućem smjeru djelovanja prema konačnom sustavu PDV-a za prekograničnu trgovinu u Uniji. Hitne mjere za rješavanje problema prijevara povezanih s PDV-om već su pokrenute, ali današnje brojke pokazuju da su potrebne dublje reforme.

Kontekst:

Komisija je u travnju 2016. donijela Akcijski plan za PDV – Put k jedinstvenom europskom području PDV-a. U planu se navode hitne aktivnosti za rješavanje manjka prihoda od PDV-a, kao i strateška dugoročna rješenja za prevladavanje prijevara povezanih s PDV-om i poboljšanje naplate PDV-a diljem EU-a. Opisuju se nužni koraci koji se moraju poduzeti za postizanje jedinstvenog područja PDV-a u EU-u i način na koji sustav PDV-a treba prilagoditi stanju unutarnjeg tržišta, digitalnom gospodarstvu i potrebama malih i srednjih poduzeća.

Komisija će 2017. popisati zakonodavne prijedloge kako bi ponovno uspostavila načelo naplate PDV-a za prekograničnu trgovinu unutar EU-a. Svake je godine iznos prekograničnih prijevara u manjku prihoda od PDV-a u EU-u 50 milijardi eura, a novim bi se sustavom prekogranične prijevare trebale smanjiti za 80 % (približno 40 milijardi eura).

Komisija sada poziva države članice na opsežnu raspravu za postizanje konačnog sustava PDV-a koji je spreman za 21. stoljeće.

Više: IP-16-2936

Pojedinosti

Datum objave
6. rujna 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj