Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak23. rujna 2016.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Zaštita divljih vrsta

EU radi na daljnjem pooštravanju pravila trgovine divljim vrstama na globalnom sastanku na vrhu o očuvanju divljih vrsta.

Zaštita divljih vrsta

Predstavnici 182 države i EU-a okupit će se 24. rujna na 17. konferenciji stranaka UN-ove Konvencije o trgovini ugroženim vrstama (CITES CoP17) u Johannesburgu u Južnoj Africi kako bi se usuglasili u pogledu konkretnih mjera za bolju zaštitu nekih od najranjivijih vrsta na planetu.

Kontekst

Krijumčarenje divljih vrsta predstavlja četvrtu najveću međunarodnu kriminalnu mrežu. Posljednjih se godina nezakonita trgovina divljim vrstama dramatično povećala. Prema procjenama, kroz ruke organiziranih kriminalnih skupina godišnje prođe od 8 do 20 milijardi eura, što tu trgovinu svrstava uz bok nezakonitoj trgovini drogom, ljudima i oružjem. Osim što se njome ugrožava opstanak nekih emblemskih vrsta, ona potiče i korupciju, predstavlja izvor prihoda paravojnim skupinama, uzima ljudske žrtve i onemogućuje siromašnim zajednicama ostvarivanje prijeko potrebnih prihoda.

Konvencija CITES važan je instrument za stavljanje krijumčarenja pod nadzor jer omogućava poduzimanje pravno obvezujućih mjera te postizanje dogovora o sankcijama protiv zemalja koje ne ispune svoje obveze. EU je 2015. postao punopravna stranka Konvencije CITES. U tom svojstvu, uz svih 28 država članica, prvi put sudjeluje na Konferenciji stranaka.

EU je veliki pobornik Konvencije CITES i namjerava nastaviti davati znatnu financijsku potporu kako za aktivnosti Konvencije tako i za zaštitu divljih vrsta, posebno u Africi.

Pojedinosti

Datum objave
23. rujna 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj