Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak5. travnja 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Zaključci plenarne sjednice EP-a uoči glasovanja o rezoluciji o pregovorima s UK-om

Predsjednik Juncker i Michel Barnier govorili na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta uoči glasovanja o rezoluciji o pregovorima s Ujedinjenom Kraljevinom.

Brexit pregovori

Na jutrošnjoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu predsjednik Juncker istaknuo je važnost Parlamenta u predstojećim pregovorima s Ujedinjenom Kraljevinom te naglasio da će Parlament morati pomno preispitati konačni sporazum na kraju dvogodišnjeg pregovaračkog procesa.

Tijekom samih pregovora vi ćete služiti kao sustav provjere i uravnoteživanja“, rekao je predsjednik Juncker zastupnicima u Europskom parlamentu.

Kada je riječ o budućnosti Europske unije s 27 država članica, predsjednik Juncker izjavio je da je povlačenje Ujedinjene Kraljevine iz EU-a tužan trenutak, no da je ono Uniji ujedno dalo i novi poticaj, što je već potvrđeno potpisivanjem Deklaracije i Plana iz Bratislave, sastankom na vrhu na Malti u veljači ove godine te potpisivanjem Rimske deklaracije 25. ožujka.

Danas moramo donijeti odluke o tome kako želimo zajedno raditi, djelovati i napredovati“, izjavio je predsjednik Juncker te podsjetio da se rasprava o budućnosti Europe „mora odvijati diljem Europe: s nacionalnim parlamentima, regijama, civilnim društvom, umjetnicima i stvarateljima, bez čijeg doprinosa ne bismo postali to što jesmo.

Cijeli govor dostupan je na internetu. Glavni pregovarač Michel Barnier zahvalio je Parlamentu na radu na pripremama za pregovore s Ujedinjenom Kraljevinom te istaknuo preduvjete potrebe za postizanje dogovora u predstojećim pregovorima. Naglasio je važnost jedinstva među državama članicama Europske unije te nužnost što skorije eliminacije nesigurnosti, naročito za europske građane. Pritom je izjavio: „Što se prije usuglasimo o načelima uređenog povlačenja, to prije možemo odrediti oblik svojih budućih odnosa.“ Cijeli govor pregovarača Barniera dostupan je ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
5. travnja 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj