Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak26. travnja 2024.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Zagrebu zlatna Nagrada za europske prijestolnice uključenosti i raznolikosti 2024.

Europska komisija dodijelila je Zagrebu zlatnu nagradu zbog njegova rada na osnaživanju raznolikosti I ukjučenosti u glavnome gradu.

Zagreb

Europska komisija dodijelila je Zagrebu zlatnu nagradu zbog njegova rada na osnaživanju raznolikosti I ukjučenosti u glavnome gradu.

Povjerenica za ravnopravnost Helena Dalli objavila je dobitnike ovogodišnje Nagrade za europske prijestolnice uključenosti i raznolikosti i otvorila Europski mjesec raznolikosti tijekom događaja na visokoj razini koji se 25. travnja održao u Bruxellesu.

Devet dobitnika iz pet zemalja podijelilo je zlatne, srebrne i brončane nagrade u tri kategorije: tijela s više od 50 000 stanovnika, tijela s manje od 50 000 stanovnika te posebna nagrada za tijela koja omogućuju sigurna naselja, gradove i regije za žene u njihovoj punoj raznolikosti rješavanjem problema nasilja nad ženama. Dva lokalna tijela odnijela su nagrade u dvjema kategorijama.

Zagreb je kući odnio zlatnu nagradu u kategoriji lokalnih tijela s više od 50 000 stanovnika. Rezultat je to njegova ambicioznog, cjelovitog i strateškog pristupa raznolikosti i uključivosti. Mjere lokalne vlasti usmjerene su na širok raspon ljudi, a razvijene su i konkretne strategije za svaku ciljanu skupinu. Aktivnostima se žele poboljšati životi žena, osoba s invaliditetom, pripadnika LGBTIQ zajednice, mirgranata i Roma te mnogih drugih.

Srebrnu nagradu osvojila je općina Växjö u Švedskoj. Brončanu nagradu dobio je grad La Laguna u Španjolskoj.

U kategoriji lokalnih tijela s manje od 50 000 stanovnika općina Corbetta u Italiji dobila je zlatnu nagradu za svoju dugogodišnju posvećenost raznolikosti i uključenosti, kao i za napore u posebnim područjima uključenosti, kao što su rod, osobe s invaliditetom te izbjeglice. Tijela iz općine Corbetta također su nastojala povećati pristupačnost javnih površina. Dvije lokacije u Španjolskoj osvojile su srebrnu, odnosno brončanu nagradu, a to su Miranda de Ebro i Casares.

Zlatna nagrada u kategoriji posebne nagrade za lokalna tijela koja omogućuju sigurna naselja, gradove i regije za žene u njihovoj punoj raznolikosti rješavanjem problema nasilja nad ženama otišla je u Ljubljanu, glavni grad Slovenije, za izniman doprinos borbi protiv nasilja nad ženama. Miranda de Ebro u Španjolskoj i Växjö u Švedskoj osvojili su srebrnu i brončanu nagradu za značajan rad u tom području.

Povjerenica Helena Dalli izjavila je sljedeće: „Kao i u slučaju prijašnjih izdanja, 3. Nagrada za europske prijestolnice uključenosti i raznolikosti prepoznaje i omogućuje vidljivost rada lokalnih tijela koja stvaraju uključive prostore, jamče pripadanje i proširuju sudjelovanje. Njihova posvećenost načelu jednakosti izvor je inovacija i napretka u smjeru Unije jednakosti. Zahvaljujem gradovima i naseljima koji su sudjelovali i čestitam dobitnicima ovogodišnjeg izdanja. Potičem ostale europske lokalne uprave da pronađu nadahnuće u istaknutim najboljim praksama.”

Pogledajte popis dobitnika na internetu.

O natjecanju #DiversityCapitals

Nagradom za europske prijestolnice uključenosti i raznolikosti započinje godišnji Europski mjesec raznolikosti, kojim se podiže svijest o važnosti raznolikosti i uključenosti na radnom mjestu i u našem društvu. Aktivnosti kojima se označava mjesec i promiču raznolikost i uključenost održavaju se diljem Europe tijekom svibnja.

Nagradom se prepoznaju nastojanja gradova, mjesta ili regija u Europskoj uniji u promicanju uključivosti i stvaranju društva bez diskriminacije.

Natjecanje je prilika lokalnim tijelima da pokažu politike i inicijative kojima stvaraju uključivija okruženja za svoje građane.

Obuhvaća inicijative kojima se promiču raznolikost i uključivost na temelju spola, rasnog ili etničkog podrijetla, vjere ili uvjerenja, invaliditeta, dobi i ravnopravnosti LGBTIQ osoba te kojima se promiču intersekcionalnost i međupovezani odnosi različitih oblika društvenih kategorija.

Pristupite internetskom medijskom centru i pročitajte našu medijsku pozadinu da biste saznali više o nagradi i o tome kako funkcionira.

 

Više o Europskom mjesecu raznolikosti

 

Pojedinosti

Datum objave
26. travnja 2024.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj