Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Priopćenje26. lipnja 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 3 min

Konferencija u Zadru povodom povodom 10. godišnjice članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev sudjelovao je na konferenciji koju je Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA organizirala u Zadru povodom 10. godišnjice članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji.

10. godina u Europskoj uniji

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev sudjelovao je danas na konferenciji i sajmu EU-projekata koji je Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA organizirala u Providurovoj palači u Zadru povodom 10. godišnjice članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji. ZADRA NOVA ujedno je i vodeći partner zadarskog centra Europe Direct Europske komisije u Hrvatskoj, jednog od 11 takvih centara diljem Hrvatske zaduženih za informiranje lokalnih javnosti i medija o aktivnostima i prioritetima Europske unije.

Voditelj Predstavništva Komisije Zlatev istaknuo je tako na današnjoj konferenciji ZADRE NOVE kako je tijekom proteklog desetljeća Hrvatska postala samouvjeren i aktivan član europske obitelji, a članstvo u Uniji označilo povijesnu prekretnicu i dodatno učvrstilo hrvatsku predanost europskim vrijednostima demokracije, slobode i solidarnosti.

Za razdoblje od 2014. do 2020. Hrvatska je iz EU-fondova primila gotovo 6 milijardi EUR. Ukupna dodijeljena sredstva iz kohezijske politike za Hrvatsku od 2021. do 2027. iznosit će 9,2 milijarde EUR, čemu valja pridodati i Nacionalni plan oporavka i otpornost s preko 9,3 milijarde eura. A tu su i sredstva i prilike kroz brojne centralizirane programe Unije poput Obzora Europa te programa LIFE. Sve je ovo omogućilo i omogućit će dodatne investicije u infrastrukturu, inovacije i obrazovanje, čime raste globalna konkurentnost Hrvatske,“ rekao je Zlatev. Naglasio je i kako je od pristupanja EU-u naovamo Hrvatska doživjela izniman rast i razvoj, a njeno gospodarstvo postalo snažnije te stvorilo nove prilike za poduzeća i pojedince, osobito ulaskom Hrvatske u eurozonu i Schengen 1. siječnja ove godine.

U Zadarskoj županiji svjedočio sam brojnim projektima koji su ojačali ovaj dio Hrvatske - spomenut ću samo neke od njih. Centar za gospodarenje otpadom Biljane Donje predstavlja visoko kvalitetnu i najsigurniju alternativu postojećim odlagalištima jer predviđa obradu komunalnog otpada po najvećim europskim standardima. Projekt Studentski smještaj i prehrana u Novom kampusu znatno unapređuje smještajne kapacitete i kvalitetu studentskog života u Zadru. Ističem i projekt ZADAR BAŠTINI – Integrirani kulturni program Grada Zadra u okviru kojeg je obnovljena i ova prelijepa Providurova palača, ali i obnovu gradskih zidina, UNESCO-ve svjetske kulturne baštine,“ podsjetio je prisutne Ognian Zlatev.

I, na samome kraju, dopustite mi kratki osobni osvrt, s obzirom da uskoro završava moj mandat voditelja Predstavništva Europske komisije u  Hrvatskoj. Želim uputiti jedno veliko HVALA Zadarskog županiji, agenciji ZADRA NOVA – odnosno našem EUROPE DIRECT centru – i ostalim dragim parterima s područja vaše županije, ali i iz ostatka Hrvatske na odličnoj suradnji i susretljivosti tijekom proteklih godina. Želim vam svima uspješan nastavak rada, na dobrobit Hrvatske i svih  njenih građanki i građana. Dakako, uza sve ono što vam Europska unija nudi kao prilike,“ rekao je.

Ognianu Zlatevu ova je konferencija u Zadru naime bila posljednja javna aktivnost u kojoj sudjeluje jer s krajem lipnja 2023. završava i njegov mandat u Hrvatskoj te odlazi na mjesto posebnog savjetnika u Glavnoj upravi za zapošljavanje u Europskoj komisiji u Bruxellesu.

Današnjoj zadarskoj konferenciji i sajmu uz voditelja Komisije Zlateva prisustvovali su i rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican, župan Zadarske županije Božidar Longin, zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa, ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković te prethodni voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević.

 

VIŠE INFO

Centri Europe Direct i Europski dokumentacijski centri u Hrvatskoj

Centar Europe Direct u Zadru (ZADRA NOVA)

Pojedinosti

Datum objave
26. lipnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj