Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak12. travnja 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Vodik: Komisija pokrenula prikupljanje projekata europskog saveza za čisti vodik

Komisija je pozvala više od 1000 članova europskog saveza za čisti vodik da podnesu projekte za tehnologije i rješenja utemeljena na obnovljivoj tehnologiji vodika s niskim emisijama ugljika. To je važan korak u izgradnji portfelja održivih projekata...

Vodik: Komisija pokrenula prikupljanje projekata europskog saveza za čisti vodik

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton izjavio je: Čisti vodik ima ključnu ulogu u dekarbonizaciji brojnih sektora gospodarstva te istodobno doprinosi otpornijoj i konkurentnijoj industriji EU-a. Taj je poziv važan korak naprijed u radu saveza. Pomoći će u izgradnji portfelja projekata te procjeni i uklanjanju nedostataka te uskih grla u vrijednosnom lancu čistog vodika.

Cilj strategije EU-a za vodik jest ubrzati uvođenje čistog vodika u Europi. Strategijom se utvrđuje strateški cilj ugradnje elektrolizatora snage 6 GW za proizvodnju vodika iz obnovljivih izvora i proizvodnje do 1 mlijuna tona obnovljivog vodika do 2024. te elektrolizatora snage 40 GW za proizvodnju vodika iz obnovljivih izvora i 10 milijuna tona vodika iz obnovljivih izvora do 2030. Glavni je cilj europskog saveza za čisti vodik, pokrenutog u srpnju 2020., utvrditi i izgraditi portfelj održivih projekata ulaganja duž vrijednosnog lanca vodika s ciljem zelene tranzicije, stvaranje tržišta čistog vodika kojim se doprinosi rastu i otvaranju radnih mjesta te smanjenje emisija stakleničkih plinova.

Europski savez za čisti vodik okuplja industriju, nacionalna i lokalna javna tijela, civilno društvo i druge dionike. Snažno je usidren u vrijednosnom lancu vodika, koji obuhvaća vodik iz obnovljivih izvora i vodik s niskim emisijama ugljika, od proizvodnje preko prijenosa do industrije i energetike. Šest okruglih stolova aktivno je u tematskim radnim skupinama koje su odgovorne za operativni rad saveza.

Pojedinosti

Datum objave
12. travnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj