Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak30. kolovoza 2023.Predstavništvo u Hrvatskoj

Venecijanski filmski festival 2023.: Jedanaest djela koja podupire EU nominirana za nagrade

Obećana zemlja, Nikolaja Arcela, Dogman Luca Bessona, Comandante Edoarda De Angelisa i Io Capitano, Mattea Garronea ušli su u službenu postavu natjecanja s prilikom da kući ponesu nagradu Zlatni lav.

Film festival

Jedanaest filmova i projekata koje financira EU nominirano je za nagrade na 80. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, koji počinje danas. Na festivalu će biti prikazana još dva filma koja financira EU.

Obećana zemlja, Nikolaja Arcela, Dogman Luca Bessona, Comandante Edoarda De Angelisa i Io Capitano Mattea Garronea ušli su u službenu postavu natjecanja s prilikom da kući odnesu nagradu Zlatni lav.

Paradise is burning (Paradiset Brinner) Mike Gustafson, Heartless (Sem Coraçao) Nare Normande Tião i City of the Wind (Ser Ser Salhi) Lkhagvadulama Purev-Ochira ušli su u uži izbor za natjecanje Orizzonti. Dodatna četiri projekta koja su financirana sredstvima EU-a odabiru se u okviru sekcije Venecija Immersive i dionice Giornate degli Autori (bivši Dani Venecije).

Ta su djela, potpomognuta potprogramom MEDIA programa Kreativna Europa, nastala u koprodukciji visoko međunarodnih timova iz nekoliko zemalja EU-a. Dobitnici ovogodišnjeg izdanja bit će proglašeni 9. rujna na dodjeli nagrada.

Europska komisija također je suorganizator panel diskusije o intelektualnom vlasništvu u transmedijskom svijetu s Venecijanskim produkcijskim mostom, a program MEDIA organizira razgovor o umjetnoj inteligenciji koja utječe na produkciju i kreativne tijekove rada.

Više informacija o nominacijama i aktivnostima na Venecijanskom filmskom festivalu 2023. dostupno je ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
30. kolovoza 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj