Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak21. travnja 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Vega: prvo vrhunsko superračunalo u EU-u

Danas je Europska komisija zajedno sa Zajedničkim poduzećem za europsko računalstvo visokih performansi i slovenskom vladom pustila u rad superračunalo Vega na svečanosti na visokoj razini u Mariboru u Sloveniji.

Vega: prvo vrhunsko superračunalo u EU-u

Time se obilježilo pokretanje prvog superračunala EU-a koje je financirano iz fondova EU-a i država članica u iznosu od 17,2 milijuna eura. Izvršna potpredsjednica za Europu spremnu za digitalno doba Margrethe Vestager izjavila je: Danas slavimo pokretanje superračunala Vega, prvog od nekoliko superračunala koja će stvoriti nove mogućnosti za europske MSP-ove kako bi se mogli natjecati u visokotehnološkom gospodarstvu. Još važnije, europska superračunala mogu pomoći u spašavanju života podupiranjem umjetne inteligencije za razvoj novih revolucionarnih lijekova, praćenje broja zaraženih bolešću COVID i drugih bolesti.

Izvršna potpredsjednica Vestager sudjelovala je na današnjoj svečanosti zajedno sa slovenskim premijerom Janezom Janšom. Novo superračunalo Vega raspolaže snagom od 6,9 petaflopsa i poduprijet će razvoj u mnogim područjima kao što su strojno učenje, umjetna inteligencija i analiza podataka primjenom računalstva visokih performansi. Ono će europskim istraživačima i industriji pomoći da ostvare znatan napredak u bioinženjerstvu, prognoziranju vremena, borbi protiv klimatskih promjena, personaliziranoj medicini te otkrivanju novih materijala i lijekova koji će koristiti građanima EU-a. Zajedničko poduzeće objedinjuje europske i nacionalne resurse za nabavu i uvođenje vrhunskih superračunala i tehnologija.

Uz Vegu u Sloveniji nabavljaju se i instaliraju superračunala u sljedećim centrima: Sofia Tech Park u Bugarskoj, IT4Innovations National Supercomputing Center u Češkoj, CINECA u Italiji, LuxProvide u Luksemburgu, Minho Advanced Computing Center u Portugalu i CSC SC IT Center for Science u Finskoj.

Nadalje, prijedlogom Komisije za novu uredbu o Zajedničkom poduzeću EuroHPC iz rujna 2020. žele se omogućiti dodatna ulaganja u iznosu od 8 milijardi eura u sljedeću generaciju superračunala, uključujući tehnologije u nastajanju kao što su kvantna računala. Više informacija dostupno je u priopćenju za medije Zajedničkog poduzeća EuroHPC.

Pojedinosti

Datum objave
21. travnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj