Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak20. srpnja 2022.Predstavništvo u Hrvatskoj

Uštede plina za sigurnu zimu: Komisija predložila plan za smanjenje potražnje za plinom i pripremu EU-a za smanjenje opskrbe

Svi potrošači, institucije i druga javna tijela, kućanstva, vlasnici javnih zgrada, dobavljači električne energije i industrija mogu i moraju poduzeti mjere za uštedu plina.

Uštede plina za sigurnu zimu: Komisija predložila plan za smanjenje potražnje za plinom i pripremu EU-a za smanjenje opskrbe

Komisija je danas predložila novi zakonodavni instrument i europski plan za smanjenje potražnje za plinom kako bi se potrošnja plina u Europi smanjila za 15 % do sljedećeg proljeća.

Europska unija suočena je s rizikom od daljnjih rezova u opskrbi plinom iz Rusije zbog militarizacije izvoza plina, a gotovo polovica država članica već je pogođena smanjenjem isporuka. Ako djelujemo odmah, možemo smanjiti rizike i troškove za Europu u slučaju novih ili potpunih poremećaja te ojačati energetsku otpornost Europe. Svi potrošači, institucije i druga javna tijela, kućanstva, vlasnici javnih zgrada, dobavljači električne energije i industrija mogu i moraju poduzeti mjere za uštedu plina.

Materijali za medije s više detalja dostupni su ovdje (verzija na engleskom jeziku).

Pojedinosti

Datum objave
20. srpnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj