Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak16. siječnja 2023.Predstavništvo u Hrvatskoj

Uspješan prelazak Hrvatske na euro

Hrvatska nadležna tijela poduzimaju mjere u skladu s pravilima o uvođenju eura („Zakon o eurima”) kako bi zaštitila potrošače i otklonila zabrinutost zbog nepoštenog povećanja cijena u razdoblju prelaska.

Uspješan prelazak Hrvatske na euro

Hrvatska je uspješno dovršila prelazak na euro. Dvotjedno razdoblje dvostrukog optjecaja (kada su se mogle upotrijebiti kune i euri) završilo je 14. siječnja. Plaćanje više nije moguće u kunama.

Prema istraživanju Komisije provedenom 13. i 14. siječnja gotovo sva (89%)  gotovinska plaćanja u trgovinama u ta dva dana već su bila u eurima. Potrošači su u gotovo svim transakcijama (99%)  dobili samo eure. 67% ispitanih hrvatskih građana izjavilo je da sa sobom imaju samo novčanice eura, dok je 68 %izjavilo da imaju samo kovanice eura.

Hrvatski maloprodajni sektor dobro se nosio s prelaskom i paralelnom uporabom dvije valute. Nisu prijavljeni veći redovi čekanja ili problemi na blagajnama. Konverzija bankomata (uređaja za isplatu gotovine) također se odvijala neometano.

Hrvatska nadležna tijela poduzimaju mjere u skladu s pravilima o uvođenju eura („Zakon o eurima”) kako bi zaštitila potrošače i otklonila zabrinutost zbog nepoštenog povećanja cijena u razdoblju prelaska. Dvostruki prikaz cijena u kunama i eurima postao je obvezan 5. rujna 2022. i primjenjivat će se do 31. prosinca 2023. Uveden je kodeks poslovne etike kako bi se osigurala stabilnost cijena robe i usluga pomažući poduzećima da ispravno izračunaju i prikazuju cijene bez neopravdanih povećanja. Nacionalno inspekcijsko tijelo zaduženo je za praćenje i kontrolu cijena te može poduzeti odgovarajuće mjere u slučaju prekršaja.

Novčanice i kovanice kune mogu se zamijeniti za novčanice i kovanice eura u Financijskoj agenciji i poštanskim uredima do 30. lipnja 2023. Zamjena je besplatna. Zamjena novčanica i kovanica kune u komercijalnim bankama moguća je do 31. prosinca 2023. Hrvatska nacionalna središnja banka razmijenit će novčanice kune bez vremenskog ograničenja i kovanice kune do 31. prosinca 2025. Ta je usluga besplatna.

Priopćenje za medije o prelasku Hrvatske na euro dostupno je ovdje. Više informacija o Hrvatskoj i euru te podaci iz istraživanja dostupni su ovdje. Završna cjelovita izvješća o tim anketama bit će dostupna u veljači.

Pojedinosti

Datum objave
16. siječnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj