Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak4. kolovoza 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Upravljanje vanjskim granicama: Europski sustav za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja počinje s radom do kraja 2022.

Danas na snagu stupaju propisi koji će Europskom sustavu za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja (ETIAS) omogućiti interoperabilnost s ostalim informacijskim sustavima EU-a. To je važan korak u razvoju ETIAS-a, koji bi s radom trebao...

Upravljanje vanjskim granicama: Europski sustav za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja počinje s radom do kraja 2022.

Danas na snagu stupaju propisi koji uređuju suradnju ETIAS-a s Unijinim informacijskim sustavima čije će podatke koristiti za provjeru, među ostalima sa sustavom ulaska/izlaska, viznim informacijskim sustavom, schengenskim informacijskim sustavom i centraliziranim sustavom za utvrđivanje država članica koje imaju podatke o osuđujućim presudama protiv državljana trećih zemalja.

EU uvodi ETIAS jer nastoji uspostaviti suvremen sustav upravljanja granicama u kojem će usklađeni informativni sustavi ciljano djelovati. ETIAS neće promijeniti pravila o tome koje zemlje izvan EU-a podliježu obvezi dobivanja vize niti će uvesti nove obveze posjedovanja vize građanima onih zemalja koje su od te obveze izuzete. Državljani zemalja izvan EU-a koji ne trebaju vizu samo će morati odvojiti nekoliko minuta da ispune online prijavu koja će u najvećem broju slučajeva (očekuje se više od 95 % slučajeva) biti automatski odobrena. Postupak će biti jednostavan, brz i jeftin: stajat će 7 eura, plaćat će se samo jedanput i vrijedit će tri godine za višekratni ulazak. Više informacija o ETIAS-u dostupno je ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
4. kolovoza 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj