Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak22. rujna 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Uoči Svjetske konferencije UNESCO-a MODIACULT 2022: kultura kao pokretač ciljeva održivog razvoja

Izvješće naslovljeno Olujna vremena. Priroda i ljudi: Kulturna hrabrost za promjene, koje je usmjereno na važnu ulogu kulture kao pokretača ciljeva održivog razvoja.

Uoči Svjetske konferencije UNESCO-a MODIACULT 2022: kultura kao pokretač ciljeva održivog razvoja

Uoči Svjetske konferencije UNESCO-a o kulturnim politikama i održivom razvoju MONDIACULT 2022 koja se održava u Meksiku od 28. do 30. rujna 2022., stručnjakinje i stručnjaci iz država članica EU-a objavili su novo izvješće naslovljeno Olujna vremena. Priroda i ljudi: Kulturna hrabrost za promjene, koje je usmjereno na važnu ulogu kulture kao pokretača ciljeva održivog razvoja.

Uz potporu Komisije stručnjaci su sastavili niz preporuka za preispitivanje odnosa između ljudi i prirode kako bi naš kulturni imaginarij potaknuo održivu budućnost ugodnu za život.

Izvješće pokazuje da kultura može biti moćan alat u boljem priopćavanju dostupnih znanstvenih spoznaja o pitanjima kao što su socijalna nepravda, nejednakosti, nedostatak rodne ravnopravnosti, gubitak biološke raznolikosti, nedostatak sigurnosti opskrbe hranom, klimatske promjene i drugih pitanja obuhvaćenih Programom održivog razvoja do 2030.

U izvješću se također predlaže da umjetnici i kulturne organizacije u potpunosti sudjeluju u osiguravanju ostvarenja ciljeva europskog zelenog plana i održivog razvoja.

Pojedinosti

Datum objave
22. rujna 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj