Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak26. svibnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Unija tržišta kapitala: Komisija pokrenula javno savjetovanje o zaštiti i olakšavanju ulaganja unutar EU-a

Europska komisija danas je pokrenula javno savjetovanje o zaštiti i olakšavanju prekograničnih ulaganja unutar EU-a. Privatna ulaganja ključna su za financiranje europskog gospodarstva i poduzeća. Doprinose stvaranju radnih mjesta i diversifikaciji...

Unija tržišta kapitala: Komisija pokrenula javno savjetovanje o zaštiti i olakšavanju ulaganja unutar EU-a

Ako želimo potaknuti pojedince i poduzeća da ulažu diljem EU-a i da imaju koristi od jedinstvenog tržišta, za naše ulagačko okruženje potrebna su jasna i dosljedna pravila s učinkovitim pravnim lijekovima. Kao što je najavljeno u Novoj industrijskoj strategiji za Europu, novi akcijski plan za uniju tržišta kapitala uključivat će inicijativu za jačanje zaštite ulaganja unutar EU-a te kako bi se omogućili raznolikiji izvori financiranja za europska poduzeća, posebice mala i srednja poduzeća.

Nakon nedavnog raskida bilateralnih ugovora o ulaganju unutar EU-a, današnjim javnim savjetovanjem građani EU-a i drugi dionici pozvani su da izraze svoja stajališta o prednostima ili slabostima prekograničnog ulaganja u EU-u.

Cilj je ocijeniti postojeći okvir za zaštitu ulaganja, uključujući pravila i mehanizme za rješavanje sporova.

Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Komisije za gospodarstvo u interesu građana, izjavio je: Moramo učiniti sve što je u našoj moći kako bismo pomogli Europi da se oporavi od pandemije koronavirusa. Poticanje prekograničnih ulaganja unutar EU-a sada je važnije nego ikad prije. Želimo li povećati prekogranična ulaganja, moramo povećati povjerenje ulagača. Potičem što više dionika da podijele svoja stajališta i iskustva u vezi s prekograničnim ulaganjima u EU-u i kako ih se može poboljšati.

Javno savjetovanje uključit će se u buduće političke inicijative Komisije. Ispitanike se potiče da ovdje navedu što više informacija. Savjetovanje će biti otvoreno do 8. rujna 2020.

Pojedinosti

Datum objave
26. svibnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj