Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak12. siječnja 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Uloga EU-a u dogovoru o rješenju ciparskog pitanja

Već niz godina Europska komisija – a posebno predsjednik Juncker – politički i tehnički podržavaju pregovore između vođa dviju zajednica na Cipru kako bi se postigao pošten, opsežan i održiv dogovor o rješenju ciparskog pitanja pod pokroviteljstvom...

Ciparska zastava

Dogovor bi bio koristan za Cipar i za EU te šire, za sigurnost i stabilnost regije.

Kako je mogućnost postizanja dogovora postala izvjesna, predsjednik Juncker odlučio je – na zahtjev obiju strana – 16. srpnja 2015. godine pojačati podršku pripremama za provedbu zakonodavstva EU-a u više ključnih područja.

Danas predsjednik Juncker predvodi delegaciju EU-a u Ženevi u pregovorima o Ciparskom dogovoru, na temelju mandata sa zadnjeg zasjedanja Europskog vijeća u prosincu te činjenice da je Cipar država članica EU-a, da su grčki i turski Ciprani europski građani te da će ujedinjeni Cipar u budućnosti biti država članica EU-a.

Još tijekom svoje izborne kampanje Jean-Claude Juncker izrazio je podršku procesu dogovora. Od tada je predsjednik Juncker u bliskom kontaktu sa svim ključnim čimbenicima te aktivno podržava proces kao jedan od prioriteta Europske komisije.

Pojedinosti

Datum objave
12. siječnja 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj