Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak7. prosinca 2016.Predstavništvo u Hrvatskoj

Ulaganje u mlade ljude u Europi: Komisija pokreće Europske snage solidarnosti

Mnogi mladi Europljani spremni su volontirati ili raditi za opće dobro u projektima u kojima njihova pomoć donosi rezultate te pokazati solidarnost s ljudima u nepovoljnijem položaju. Pronaći odgovarajuću priliku za volontiranje može biti teško. Zbog...

Europske snage solidarnosti

Europska komisija danas pokreće Europske snage solidarnosti, koje je predsjednik Juncker najavio prije samo dva mjeseca. Riječ je o prvoj realizaciji prioriteta djelovanja utvrđenih u Planu iz Bratislave. Od danas se mladi od 18 do 30 godina mogu prijaviti za nove prilike da znatno doprinesu društvu diljem EU-a te da na početku karijere steknu vrijedno iskustvo i korisne vještine. Komisija predstavlja i niz mjera za poticanje zapošljavanja mladih, poboljšanje i modernizaciju obrazovanja, veće ulaganje u vještine mladih te bolje mogućnosti učenja i studija u inozemstvu.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je: Europske snage solidarnosti pružit će priliku mladim ljudima spremnima da kvalitetno doprinesu društvu i pomognu u iskazivanju solidarnosti, a to je potrebno i svijetu i Europskoj uniji. Za mene to je oduvijek bila bit Europske unije. Ne povezuju nas Ugovori ni industrijski ili gospodarski interesi, već vrijednosti. A baš oni koji volontiraju žive u skladu s europskim vrijednostima.

Današnjim prijedlozima prvi se put na razini EU-a okupljaju različite aktivnosti s jedinstvenim ciljem: poboljšati mogućnosti za mlade.

Kontekst

U govoru o stanju Unije za 2016. predsjednik Europske Komisije Jean-Claude Juncker najavio je da kani pojačati mjere za pomoć mladima. Posebno je najavio stvaranje Europskih snaga solidarnosti u okviru šireg političkog programa usmjerenog na uključivanje mladih u društvo i kazao je: Ne želim se pomiriti s time da Europa bude kontinent nezaposlenih mladih. Ne želim se pomiriti s time da bi oni rođeni nakon 2000., generacija Y, mogli biti prvi naraštaj u zadnjih 70 godina koji je siromašniji od svojih roditelja.[…] Nastavit ćemo provoditi Jamstvo za mlade diljem Europe, i tako unaprjeđivati vještine Europljana i pomagati regijama i mladima kojima je pomoć najpotrebnija.

Na sastanku na vrhu u Bratislavi 16. rujna 2016. i šefovi država i vlada 27 država članica EU-a potvrdili su predanost borbi protiv nezaposlenosti mladih i stvaranju novih prilika za mlade. Takozvanim „Planom iz Bratislave” utvrđeni su konkretni ciljevi i rokovi da se osigura budućnost s gospodarskom perspektivom za sve, zaštiti naš način života, a mladima pruži više prilika. Tim se rezultatima Vijeće obvezalo na donošenje odluka o potpori EU-a državama članicama u borbi protiv nezaposlenosti mladih i o pojačanim programima EU-a posvećenima mladima prije kraja ove godine.

Komisija je 4. listopada 2016. objavila izvješće o glavnim postignućima postojećeg Jamstva za mlade i Inicijative za zapošljavanje mladih (YEI) od njihova pokretanja 2013.

Pojedinosti

Datum objave
7. prosinca 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj