Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak10. travnja 2018.Predstavništvo u Hrvatskoj

Ulaganja u inovativna novoosnovana i rastuća poduzeća diljem Europe

Europa se može pohvaliti bogatstvom talenata, vrhunskih istraživača i vještih poduzetnika, ali mogla bi učiniti više da se ta izvrsnost pretvori u priče o uspjehu. Pristup poduzetničkom kapitalu za inovacije u tome ima ključnu ulogu. Komisija i EIF...

poticanje ulaganja poduzetničkoga kapitala u inovativna novoosnovana poduzeća u Europi

Europska komisija i Europski investicijski fond (EIF) pokrenuli su program paneuropskih krovnih fondova poduzetničkoga kapitala (VentureEU) kako bi potaknuli ulaganja u inovativna novoosnovana i rastuća poduzeća diljem Europe.

Europa se može pohvaliti bogatstvom talenata, vrhunskih istraživača i vještih poduzetnika, ali mogla bi učiniti više da se ta izvrsnost pretvori u priče o uspjehu. Pristup poduzetničkom kapitalu za inovacije u tome ima ključnu ulogu. Komisija i EIF danas objavljuju imena šest fondova koji će primiti potporu EU-a u okviru misije za ulaganja u europsko tržište poduzetničkoga kapitala. Uz osigurana financijska sredstva EU-a u iznosu od 410 milijuna eura, cilj je fondova da prikupe do 2,1 milijardu eura javnih i privatnih ulaganja. Očekuje se da će se time potaknuti 6,5 milijardi eura novih ulaganja u inovativna novoosnovana i rastuća poduzeća diljem Europe, čime bi se udvostručio iznos poduzetničkoga kapitala koji je trenutačno dostupan u Europi.

Jyrki Katainen, potpredsjednik Europske komisije zadužen za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost, rekao je: „Kada je riječ o poduzetničkom kapitalu, veličina je bitna! Uz VentureEU, mnogi će europski inovativni poduzetnici uskoro dobiti ulaganja koja su im potrebna za inovacije te izrasti u priče o uspjehu na globalnoj razini. To znači više radnih mjesta i rasta u Europi.”

Povjerenik za istraživanje, znanost i inovacije Carlos Moedas dodao je: „VentureEU ključni je element strategije otvorenih inovacija koju smo pokrenuli prije tri godine. Za Europu je vrlo važno da ostane industrijski predvodnik i gospodarska sila.”

Povjerenica za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te mala i srednja poduzeća Elżbieta Bieńkowska izjavila je: „VentureEU povećat će iznos i prosječnu veličinu fondova poduzetničkoga kapitala. Pomoći će i našim novoosnovanim poduzećima s velikim potencijalom da ostanu i rastu u Europi uz potpuno iskorištavanje jedinstvenog tržišta.”

Pier Luigi Gilibert, izvršni direktor EIF-a, dodao je: „VentureEU važan je dodatak europskoj sceni vlasničkoga kapitala. Iako smo do danas poduprli više od 500 fondova, ovo je prvi put da je EU uveo takav jedinstveni program. EIF se ponosi svojom ulogom u toj inicijativi.”

Poduzetnički je kapital od ključne važnosti za dobro funkcioniranje unije tržišta kapitala, ali je i dalje nedovoljno razvijen u Europi. Ulagatelji poduzetničkoga kapitala 2016. uložili su približno 6,5 milijardi eura u EU-u u usporedbi s 39,4 milijardi eura u SAD-u.

Uz to, fondovi poduzetničkoga kapitala u Europi premali su – u prosjeku je njihova vrijednost 56 milijuna eura, u usporedbi sa 156 milijuna eura u SAD-u. Stoga se ta poduzeća sele u ekosustave u kojima imaju bolju priliku za brz rast. U EU-u je 26 poduzeća postiglo položaj „jednoroga” s tržišnom vrijednošću koja premašuje milijardu dolara na kraju 2017., u usporedbi sa 109 takvih poduzeća u Sjedinjenim Američkim Državama i 59 u Kini.

VentureEU pružit će nove izvore financiranja, a europski inovatori dobit će mogućnost da postanu vodeća poduzeća u svijetu. Očekuje se da će mu oko 1500 novoosnovanih i rastućih poduzeća dobiti pristup u cijelom EU-u.

EU će osigurati temeljna ulaganja u iznosu od najviše 410 milijuna eura, uključujući 67 milijuna eura vlastitih sredstava EIF-a: 200 milijuna eura iz instrumenta InnovFin Equity u okviru programa Obzora 2020., 105 milijuna eura iz programa COSME za mala i srednja poduzeća i 105 milijuna eura iz Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU) – tzv. Junckerova plana. Ostatak sredstava prikupit će odabrani upravitelji fondova ponajprije od neovisnih ulagatelja.

Svaki od šest fondova preuzet će udjele u nizu manjih investicijskih fondova i obuhvatiti projekte u najmanje četiri europske zemlje. Ti će manji investicijski fondovi poduprijeti financiranje malih i srednjih poduzeća (MSP-ovi) i srednje kapitaliziranih poduzeća iz različitih sektora, kao što su informacijske i komunikacijske tehnologije, digitalni sektor, bioznanosti, medicinske tehnologije te resursna i energetska učinkovitost.

Ulaganjem EU-a u VentureEU upravljat će EIF pod nadzorom Komisije te će ga provoditi šest stručnih i iskusnih upravitelja fondova kako bi se osigurao potpuno tržišno usmjeren pristup. To će privući više ulaganja i znatno povećati dostupnost sredstava poduzetničkoga kapitala za novoosnovana i rastuća poduzeća u EU-u.

Kontekst

Komisija je najavila stvaranje programa paneuropskih krovnih fondova poduzetničkoga kapitala (VentureEU) u okviru unije tržišta kapitala (CMU) te inicijative za novoosnovana i rastuća poduzeća. Povjerenik Moedas prvi je predložio inicijativu 2015. kao dio strategije za otvorenu znanost, otvorene inovacije i otvorenost prema svijetu.

U studenome 2016. Komisija i EIF objavili su poziv na iskaz interesa te su primili 17 prijava do isteka roka 31. siječnja 2017. Kao prvi korak, Komisija je ocijenila sve prijedloge za ulaganja i provela predodabir na temelju politike koja prati program. Nedugo je nakon toga EIF proveo svoj standardni postupak analize predodabranih kandidata te je odabrao šest kandidata za financiranje i pozvao ih da s njim započnu pregovore krajem 2017. Danas su u Bruxellesu potpisana prva dva ugovora, između IsomerCapitala i EIF-a te grupe Axon Partners Group i EIF-a. Očekuje se da će preostala četiri – Aberdeen Standard Investments, LGT, Lombard Odier Asset Management i Schroder Adveq – biti dovršena tijekom 2018.

VentureEU dio je šireg ekosustava koji EU provodi kako bi inovativnim europskim poduzetnicima dao priliku da postanu predvodnici na svjetskom tržištu. Konkretno, u okviru akcijskog plana za uniju tržišta kapitala Komisija je predstavila niz mjera za poboljšanje pristupa financiranju malih i rastućih poduzeća radi stvaranja radnih mjesta i rasta. Poslovno okruženje u EU-u nastoji se poboljšati i Planom ulaganja za Europu uz pametniju uporabu financijskih sredstava i uklanjanje prepreka ulaganjima.

Nova pravila o ulaganju poduzetničkoga kapitala (EuVECA) i fondovima za socijalno poduzetništvo (EuSEF) stupila su na snagu 1. ožujka 2018., čime se upraviteljima fondova svih veličina olakšalo vođenje tih fondova te većem rasponu poduzeća omogućilo iskorištavanje njihovih ulaganja. Uz nova će pravila pojeftiniti prekogranično trgovanje fondovima EuVECA i EuSEF te će se pojednostavniti postupci registracije.

Kao što je najavljeno u obnovljenoj strategiji za industrijsku politiku, Komisija razmatra uspostavljanje dopunske europske mjere za rast temeljen na rizičnom kapitalu (ESCALAR) kako bi fondovi poduzetničkoga kapitala mogli povećati svoj investicijski kapacitet.

U studenome 2016. Komisija je predložila Direktivu o nesolventnosti poduzeća koja je usmjerena na olakšavanje ranog restrukturiranja i drugu priliku.

Komisija nastoji i unaprijediti svoj program za uspostavljanje stabilnog jedinstvenog europskog područja PDV-a. To uključuje nedavni prijedlog za ciljane mjere kako bi se pomoglo MSP-ovima koji posluju prekogranično u EU-u. Dogovorena su i nova pravila na razini EU-a kojima bi se trebale pojednostavniti obveze povezane s PDV-om za tisuće MSP-ova koji prodaju robu na internetu diljem Unije.

Pojedinosti

Datum objave
10. travnja 2018.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj