Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak4. srpnja 2022.Predstavništvo u Hrvatskoj

Ukrajina: Komisija ukida plaćanje carina i PDV-a na uvoz životno važne robe za Ukrajince

Postojećim zakonodavstvom EU-a predviđaju se alati koji će se iznimno upotrebljavati za pomoć žrtvama katastrofa, kao što je slučaj s ratom u Ukrajini.

Ukrajina: Komisija ukida plaćanje carina i PDV-a na uvoz životno važne robe za Ukrajince

Europska komisija danas je donijela Odluku kojom se državama članicama omogućuje privremeno ukidanje carina i PDV-a na uvoz hrane iz trećih zemalja, kao i pokrivača, šatora, električnih generatora i druge opreme za spašavanje namijenjene Ukrajincima pogođenima ratom. Ta će se mjera, koju su zatražile države članice, primjenjivati retroaktivno od 24. veljače 2022. i bit će na snazi do 31. prosinca 2022.

Procjenjuje se da je zbog ničim izazvane i neopravdane invazije Rusije na Ukrajinu raseljeno više od 14 milijuna ljudi, odnosno 30 % ukrajinskog stanovništva. Više od 6,2 milijuna Ukrajinaca izbjeglo je u EU, a njih još 8 milijuna koji su morali napustiti svoje domove zaklon su pronašli u drugim dijelovima zemlje. Time se stvara velik pritisak na države članice koje trebaju pružiti humanitarnu pomoć velikom broju osoba koje bježe od rata te istodobno pomoći interno raseljenim Ukrajincima kojima prijeti opasnost od gladi i bolesti.

Povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni izjavio je: Rat protiv Ukrajine prouzročio je nezabilježenu patnju, ali je pokazao i snažnu solidarnost EU-a. Ovom će se mjerom državama članicama olakšati pružanje pomoći Ukrajincima u EU-u i u njihovoj zemlji pojednostavnjenjem isporuke humanitarne pomoći kojom se spašavaju životi. To je apsolutno ispravna odluka.

Ukidanje plaćanja carine i PDV-a primjenjuje se na robu koju uvoze:

  • državne organizacije (javna tijela i javnopravna tijela, uključujući bolnice, vladine organizacije, regionalne vlade, općine/gradove itd.)
  • dobrotvorne ili filantropske organizacije koje su odobrila nadležna tijela država članica.

Današnja Odluka popraćena je novim pravilima o PDV-u donesenima u travnju, kojima se državama članicama omogućuje da to izuzeće prošire na domaće isporuke robe i usluga, uključujući donacije, u korist žrtava katastrofa.

Kontekst

Postojećim zakonodavstvom EU-a predviđaju se alati koji će se iznimno upotrebljavati za pomoć žrtvama katastrofa, kao što je slučaj s ratom u Ukrajini.

U carinskom zakonodavstvu EU-a (Uredba Vijeća (EZ) br. 1186/2009) postoji mogućnost oslobođenja od carina radi pomoći žrtvama katastrofa. To se može primjenjivati kad državne organizacije i dobrotvorne ili filantropske organizacije koje imaju odobrenje nadležnih tijela uvoze takvu robu. Da bi se odobrilo oslobođenje od carina, Komisija mora donijeti odluku na temelju zahtjeva država članica.

Propisi EU-a o PDV-u (Direktiva Vijeća 2009/132/EZ) sadrže sličnu odredbu o oslobođenju od PDV-a prilikom konačnog uvoza određene robe.

Pojedinosti

Datum objave
4. srpnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj