Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak1. ožujka 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Ukrajina: EU koordinira i ubrzava slanje hitne humanitarne pomoći

Humanitarna situacija u Ukrajini se pogoršava, a susjedne zemlje primaju ukrajinske građane koji bježe iz svojih domova.

Ukrajina: EU koordinira i ubrzava slanje hitne humanitarne pomoći

Humanitarna situacija u Ukrajini se pogoršava, a susjedne zemlje primaju ukrajinske građane koji bježe iz svojih domova. Europska komisija radi na osiguravanju hitne pomoći. Komisija je najavila dodatnih 90 milijuna eura za programe pomoći kako bi se pomoglo civilima pogođenima ratom u Ukrajini, kao dio hitne pomoći Ujedinjenih naroda. Sredstvima će se pomoći ljudima u Ukrajini i Moldovi.

Tom novom humanitarnom pomoći EU-a osigurat će se hrana, voda, zdravlje, sklonište i njihove osnovne potrebe. Komisija koordinira i pružanje materijalne pomoći Ukrajini putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu, s ponudama iz 20 država članica: Austrija, Belgija, Danska, Finska, Francuska, Hrvatska, Grčka, Italija, Irska, Latvija, Litva, Malta, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska i Nizozemska, što uključuje 8 milijuna predmeta osnovne medicinske skrbi i potporu za civilnu zaštitu. Prvi kamion iz Slovenije jučer je stigao u Kijev.

Moldova je aktivirala Mehanizam kako bi pružila potporu Ukrajincima koji dolaze u njihovu zemlju. Austrija, Francuska i Nizozemska već su ponudile hitnu potporu kao što su skloništa i medicinska pomoć Moldovi. Komisija je u stalnom kontaktu s drugim susjednim zemljama Ukrajine i spremna je pružiti dodatnu pomoć kako je zatraženo.

Povjerenik za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič izjavio je: Civili plaćaju najvišu cijenu nezakonite ruske vojne agresije na Ukrajinu. Zbog rata postoji opasnost od raseljavanja milijuna Ukrajinaca, što će dovesti do naglog porasta humanitarnih potreba u Ukrajini, ali i u susjednim zemljama u kojima ukrajinski građani traže sigurnost. EU je potpuno solidaran s ukrajinskim narodom, a naša početna financijska sredstva omogućit će humanitarnim partnerima da pruže hitno potrebnu pomoć. Pozivam cijelu međunarodnu donatorsku zajednicu da velikodušno odgovori.

Priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Pojedinosti

Datum objave
1. ožujka 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj