Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak1. travnja 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Ukrajina: brža kohezijska sredstva za neposredne potrebe izbjeglica u državama članicama

Ovim se prijedlogom jača fleksibilnost koja je već uvedena prijedlogom Kohezijskog djelovanja za izbjeglice u Europi i povećanjem pretfinanciranja u okviru inicijative REACT-EU za 3,4 milijarde eura.

Ukrajina: brža kohezijska sredstva za neposredne potrebe izbjeglica u državama članicama

Kako bi pružila dodatnu potporu državama članicama koje prihvaćaju izbjeglice koje bježe od rata u Ukrajini, Komisija je predložila pojednostavnjeni postupak financiranja u okviru kohezijske politike za razdoblje 2014. – 2020. Prijedlogom se uvodi nova „pojednostavnjena mogućnost obračuna troškova” kako bi se pokrile neposredne potrebe izbjeglica kao što su hrana, osnovna materijalna pomoć te troškovi smještaja i prijevoza.

Ovim se prijedlogom jača fleksibilnost koja je već uvedena prijedlogom Kohezijskog djelovanja za izbjeglice u Europi i povećanjem pretfinanciranja u okviru inicijative REACT-EU za 3,4 milijarde eura. To je odgovor na pozive Europskog vijeća i Europskog parlamenta za rad na dodatnim prijedlozima za jačanje potpore EU-a kako bi se osiguralo da se sredstva EU-a namijenjena izbjeglicama i njihovim domaćinima mogu brzo mobilizirati.

Povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira izjavila je: Države članice, regije, općine i nevladine organizacije posljednjih su tjedana uložile goleme napore kako bi pružile pomoć onima koji bježe iz Ukrajine. EU razmatra sve mogućnosti za pomoć državama članicama u pružanju potpore što je brže i učinkovitije moguće. Ovim prijedlogom olakšavamo upotrebu kohezijskih fondova, smanjujemo administrativno opterećenje i olakšavamo financiranje osnovnih potreba izbjeglica.

Povjerenik za zapošljavanje i socijalna prava Nicolas Schmit dodao je: Ljudima koji bježe od ruske invazije na Ukrajinu sada je potrebna naša potpora, a EU je spreman pomoći državama članicama. Europski socijalni fond ključan je za pružanje potpore izbjeglicama. Ovim prijedlogom države članice mogu brže i uz minimalan administrativni napor primiti sredstva iz europskih fondova.

Države članice moći će ostvariti korist od unaprijed utvrđenog iznosa tjedno za sve osobe kojima je odobrena privremena zaštita u skladu s Direktivom o privremenoj zaštiti i koje se nalaze u toj državi članici. Ta se mogućnost može koristiti najviše 13 tjedana od dolaska svake osobe u EU. Pojednostavnjenje troškova znači i da se ljudski resursi i administrativni napori država članica mogu usmjeriti na brže pružanje potpore onima kojima je potrebna. Ovaj novi prijedlog predstavlja dodatnu izmjenu Uredbe o zajedničkim odredbama i zahtijeva odobrenje suzakonodavaca. Nakon donošenja, države članice mogu odmah iskoristiti tu novu mogućnost. Više pojedinosti o potpori EU-a Ukrajini dostupno je ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
1. travnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj