Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak29. rujna 2017.Predstavništvo u Hrvatskoj

Ukidanje sustava kvota za šećer u EU-u

Zadnji sustav poljoprivrednih kvota kojim se upravljalo proizvodnjom šećera u Europskoj uniji ukida se 30. rujna 2017., nakon gotovo 50 godina od uvođenja.

Kvote za šećer

Odluku o ukidanju kvota za šećer donijeli su Europski parlament i države članice u okviru reforme zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) iz 2013. nakon opsežnog procesa reforme i preustroja koji je započet 2006.

Sektor šećera doživio je temeljit preustroj u razdoblju od 2006. do 2010. uz potporu vrijednu 5,4 milijarde EUR. Zahvaljujući tome sektor se mogao pomno pripremiti za ovaj trenutak i produktivnost se znatno poboljšala tijekom proteklih godina. Ukidanjem sustava kvota proizvođačima se omogućuje da proizvodnju prilagode stvarnim prilikama na tržištu, a osobito da istraže nova izvozna tržišta. Osim toga, ukidanjem kvota znatno se pojednostavnjuje postojeća upravljačka politika i smanjuje administrativno opterećenje za gospodarske subjekte, proizvođače i trgovce.

Povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan izjavio je: Ukidanje sustava kvota velika je prekretnica za sektor šećera te dodatni važan korak u tržišnom usmjerenju zajedničke poljoprivredne politike. Proizvođači će sada imati priliku proširiti trgovinu na svjetska tržišta i uz odgovarajuću potporu Europske komisije, primjerice u okviru promatračke skupine za tržište šećera, trebali bi imati sve izglede za uspjeh. Uvjeren sam da se od donošenja odluke o datumu ukidanja kvota za šećer industrija šećera uspjela dobro pozicionirati kako bi iskoristila prilike koje se otvaraju ukidanjem kvota.

Nastavak potpore EU-a sektoru šećera

Sektoru šećera EU-a i dalje se može pružati potpora u slučaju neočekivanih poremećaja na tržištu raznim mjerama u okviru zajedničke poljoprivredne politike, koje uključuju visoke uvozne carine EU-a (izvan povlaštenih trgovinskih sporazuma) i mogućnost davanja potpore za privatno skladištenje te krizne mjere koje bi Komisiji omogućile poduzimanje koraka u slučaju ozbiljne krize na tržištu koja bi mogla uzrokovati znatno povećanje ili smanjenje tržišnih cijena. Dostupna je i potpora dohotku poljoprivrednika u obliku izravnih plaćanja, uključujući mogućnost da države članice EU-a osiguraju takozvanu dobrovoljnu proizvodno vezanu potporu sektorima u poteškoćama, među kojima je i sektor proizvodnje šećerne repe.

Nakon ukidanja kvota i dalje će postojati mogućnost kolektivnog pregovaranja o uvjetima podjele vrijednosti u ugovorima između proizvođača šećerne repe i prerađivača šećera u EU-u.

Pripremajući ukidanje sustava kvota Europska komisija poboljšala je i transparentnost na tržištu šećera. Nova promatračka skupina za tržište šećera provodi kratkoročne analize i prikuplja statističke podatke o tržištu šećera te izrađuje analize i prognoze kako bi se poljoprivrednicima i prerađivačima pružila potrebna pomoću radi učinkovitijeg upravljanja poslovanjem.

Kontekst

Sustav kvota za šećer uveden je 1968. s prvim propisima o šećeru u okviru ZPP-a zajedno sa zaštitnom cijenom za proizvođače koja je utvrđena u iznosu znatno višem od cijene na svjetskom tržištu. Odluku o ukidanju sustava kvota za šećer donijele su države članice 2006.

Ukidanje sustava kvota uslijedilo je nakon temeljite reforme sektora koja je provedena od 2006. do 2010. Od kraja 2016. prosječna cijena šećera u EU-u oporavila se te iznosi približno 500 EUR po toni i stabilna je proteklih nekoliko mjeseci.

EU je s 50 % ukupne proizvodnje vodeći proizvođač šećera od šećerne repe u svijetu. Međutim, šećer od šećerne repe čini tek 20 % svjetske proizvodnje šećera, dok preostalih 80 % čini šećer od šećerne trske. Većina šećerne repe u EU-u uzgaja se u sjevernom dijelu Europe gdje su klimatski uvjeti prikladniji za uzgoj šećerne repe. U EU-u je razvijena i industrija rafiniranja šećera koja se bavi preradom uvezenog sirovog šećera od šećerne trske.

Pojedinosti

Datum objave
29. rujna 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj