Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak6. prosinca 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Ujedinjeni protiv svih oblika mržnje i jača prava koja proizlaze iz građanstva EU-a

Europska komisija i Visoki predstavnik objavljuju poziv na djelovanje s ciljem ujedinjenja protiv svih oblika mržnje.

Nema mjesta mržnji

Komisija i Visoki predstavnik danas su donijeli komunikaciju naziva „Nema mjesta za mržnju: Europa ujedinjena protiv mržnje“. Komunikacija je poziv na djelovanje svim Europljanima kako bismo se suprotstavili mržnji i založili se za toleranciju i poštovanje.

Posljednjih smo tjedana vidjeli prizore u Europi koje smo se nadali da nikada nećemo vidjeti. Europa bilježi zabrinjavajući porast govora mržnje i zločina iz mržnje, a posebno su pogođene židovske i muslimanske zajednice.

 

Više informacija:

  • Priopćenje za medije: Nema mjesta za mržnju u Europi. Komisija i Visoki predstavnik objavljuju poziv na djelovanje s ciljem ujedinjenja protiv svih oblika mržnje.

Povodom obilježavanja 30. obljetnice građanstva EU-a Europska komisija danas predstavlja i paket mjera za jačanje prava koja proizlaze iz građanstva EU-a u cijeloj Uniji.

Komisija danas objavljuje Izvješće o građanstvu EU-a za 2023., u kojem predstavlja nove smjernice o pravu na slobodno kretanje, vodič za dobru izbornu praksu za građane s invaliditetom, zbirku praksi e-glasovanja i vodič za građanstvo EU-a.

Paket uključuje i prijedlog izmjene Direktive o konzularnoj zaštiti radi bolje zaštite i potpore građanima EU-a u inozemstvu u kriznim vremenima, izvješće o europskoj građanskoj inicijativi i najnovije istraživanje Eurobarometra o građanstvu i demokraciji.

Za više informacija vidjeti:

Pojedinosti

Datum objave
6. prosinca 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj