Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak8. svibnja 2020.Predstavništvo u Hrvatskoj

Učimo o Europskoj uniji – 22 škole primile nagradu Jan Amos Comenius

Uoči Dana Europe koji obilježavamo sutra, Europska komisija danas dodjeljuje nagradu Jan Amos Comenius za visokokvalitetno poučavanje o Europskoj uniji. Nagradu će primiti 22 srednje škole iz cijele Europe koje na kreativan način poučavaju svoje...

Učimo o Europskoj uniji – 22 škole primile nagradu Jan Amos Comenius

Potpredsjednik Komisije za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas izjavio je: Današnja prva dodjela nagrade Jan Amos Comenius školama i nastavnicima za kreativno poučavanje o Europskoj uniji i njezinim vrijednostima vrlo je simbolična. Uoči 70. obljetnice Schumanove deklaracije, iz koje je proizašao mirovni projekt koji se prije svega temelji na europskoj solidarnosti, škole i učenici diljem Europe suočavaju se s nesigurnim vremenima kakva se ne pamte od Drugog svjetskog rata. Sedamdeset godina kasnije ovu ćemo krizu prevladati i postati još snažniji oslanjajući se na našu kreativnost i solidarnost.

Povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel izjavila je: Učenje o Europskoj uniji u školi nije luksuz, već je nužno. Moramo od rane dobi razvijati znanje o Europskoj uniji i razumijevanje njezina funkcioniranja. Naše škole mogu na inspirativne načine pridonositi jačanju kritičke svijesti i osjećaja pripadnosti Europskoj uniji. Drago mi je da se ovom nagradom odaje priznanje tom važnom radu te povećava njegova vidljivost.

Svaka od 22 škole primit će nagradu u iznosu od 8000 eura i trofej.

Kontekst

Nagrada Jan Amos Comenius za visokokvalitetno poučavanje o Europskoj uniji natjecanje je srednjih škola iz cijelog EU-a. Natjecanje na razini EU-a pokrenuto je 6. studenoga i u njemu su sudjelovale škole iz 24 države članice. Vanjski neovisni ocjenjivači ocijenili su svaku prijavu. Ocjenjivači su odabrali 22 pobjednika (vidjeti Prilog). Riječ je o pilot-projektu koji je Europska komisija provela nakon što ga je predložio Europski parlament.

Nagrađene škole u svojem poučavanju o Europskoj uniji upotrebljavaju raznolike poticajne metode.

U svojoj Preporuci o promicanju zajedničkih vrijednosti, uključivog obrazovanja i europske dimenzije poučavanja iz 2018. Vijeće je kao prioritet politike istaknulo poučavanje i učenje o nastanku, vrijednostima i funkcioniranju EU-a. Cilj je nagrade predstaviti dobru praksu u poučavanju u skladu s ciljevima Preporuke.

Jan Amos Comenius (na češkom: Jan Amos Komenský) bio je češki filozof, pedagog i teolog koji se smatra ocem modernog obrazovanja. Služio je kao posljednji biskup Zajednice braće te je kasnije prognan zbog svojih vjerskih uvjerenja. Bio je jedan od prvih zagovornika univerzalnog obrazovanja, čija je načela izložio u svojem djelu Didactica Magna. Sredinom 17. stoljeća taj odgojitelj i teolog vodio je škole i savjetovao protestantske vladare širom Europe.

Više informacija možete pročitati ovdje https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hr/ip_20_816

Pojedinosti

Datum objave
8. svibnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj