Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak14. veljače 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Učenici i učenice Srednje škole Mate Balote iz Poreča pripremaju se za sudjelovanje na Europskom samitu mladih o klimi u Bruxellesu

Lidija Pavić-Rogošić, članica Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO), posjetila je 13. veljače Srednju školu Mate Balote u Poreču kako bi njezine učenike i učenice pripremila za sudjelovanje na Europskom samitu mladih o klimi koji će se 19...

Učenici i učenice Srednje škole Mate Balote iz Poreča pripremaju se za sudjelovanje na Europskom samitu mladih o klimi u Bruxellesu

Mladi iz cijeloga svijeta podigli su svoj glas ne bi li spasili planet i EGSO je odgovorio na njihov poziv. Glavno događanje EGSO-a posvećeno mladima, Tvoja Europa, tvoje mišljenje! (YEYS), okupit će učenike i učenice iz 33 srednje škole diljem Europe koji će raspravljati o najboljim načinima zaštite okoliša uz slogan „Naša klima, naša budućnost!“ Popis škola koje sudjeluju možete naći ovdje.

Hrvatsku predstavlja Srednja škola Mate Balote, odabrana 27. studenog 2019. ždrijebom u Bruxellesu. U sklopu priprema učenika i učenica za rasprave, gđa Pavić-Rogošić posjetila je školu kako bi govorila o EU-u i EGSO-u te o onome što oni čine za mlade, ali i objasnila kako je ovo događanje strukturirano i što će se od sudionika i sudionica očekivati.

Lidija Pavić-Rogošić direktorica je hrvatske organizacije civilnog društva ODRAZ – Održivi razvoj zajednice, a od srpnja 2013. i članica EGSO-a u skupini „Raznolikost Europe”.

Iz svake od 27 država članica EU-a, Ujedinjene Kraljevine i pet zemalja kandidatkinja (Albanije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Turske) izabrana je po jedna škola. Svaku školu predstavljaju tri učenika i učenice u dobi od 16 do 18 godina, uz pratnju učitelja ili učiteljice. Za izdanje YEYS-a u 2020. godini prijavilo se gotovo 800 škola.

Svrha je događanja saslušati pametne ideje učenika i učenica za suočavanje s trenutačnom klimatskom krizom i približiti se ostvarivanju cilja da do 2050. postanemo klimatski neutralni. Uz pratnju i vodstvo mladih moderatora i moderatorica učenici i učenice će raspravljati o svojim prijedlozima po uzoru na Konferenciju stranaka (COP) Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama.

Učenici i učenice susrest će se s predstavnicima međunarodnih organizacija mladih, koji će im pomoći da svoje ideje i prijedloge pretoče u konkretne preporuke. Te će preporuke EGSO dostaviti međunarodnim oblikovateljima politika u području zaštite okoliša i o njima će se tijekom cijele godine raspravljati na konferencijama diljem Europe.

Osnovne informacije

„Tvoja Europa, tvoje mišljenje!“ (YEYS) događaj je koji organizira Europski gospodarski i socijalni odbor, glas civilnog društva u Europi. YEYS je vodeći događaj Odbora posvećen mladima, a pokrenut je 2010. s ciljem povezivanja najmlađih građana i građanki Europe s Europskom unijom.

Svake godine učenici i učenice u dobi od 16 do 18 godina iz svih država članica EU-a i zemalja kandidatkinja dolaze u Bruxelles na dva dana i zajedno rade na izradi rezolucija koje se zatim prosljeđuju institucijama EU-a. Te rezolucije sadrže ideje, prijedloge i nade učenika i učenica za njihovu budućnost kao europskih građana i građanki.

Sve srednje škole u Europi mogu se prijaviti za slanje troje učenika i učenica na sudjelovanje na YEYS-u. EGSO se nada da će ovom inicijativom zajamčiti da se u postupku izrade politika EU-a saslušaju stajališta, iskustva i ideje mlađe generacije Europljana i Europljanki.

Više detalja o YEYS-u 2020. dostupno je na službenoj stranici događanja. Videozapis o YEYS-u 2019. pogledajte ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
14. veljače 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj