Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak9. ožujka 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 7 min

U Sisku održan Press Klub Europa s naglaskom na Europsku godinu Mladih 2022.

U okviru Europske godine mladih, u Sisku je jučer održan Press klub Europa „korak za budućnost u Sisačko-moslavačkoj županiji“.

Press Klub Europa Sisak

U okolnostima pandemije, a u Hrvatskoj i potresa, mladi sugrađani suočavaju se s brojnim izazovima koji ozbiljno remete njihovu svakodnevicu, od školovanja, stanovanja, potrage za poslovima do društvenog života. Europska komisija usmjerila se stoga da im u 2022. godini omogući još više prilika za stjecanje znanja i profesionalnih kompetencija kao i za jačanje građanskog angažmana u oblikovanju budućnosti Europe te je Europska unija proglasila ovu 2022. Europskom godinom mladih.

Tim je povodom Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, 8. ožujka, u Sisku, u prostorijama poduzetničkog inkubatora PISAK, organiziralo najnoviji u nizu panela Press klub Europa s temom 'Europska godina mladih - korak za budućnost u Sisačko-moslavačkoj županiji'. Naime, svi su mladi već duže vremena u nepovoljnom položaju zbog utjecaja pandemije, a mladi iz Sisačko-moslavačke županije još su i dodatno opterećeni posljedicama potresa koji su ih zadesili.

Gosti panelisti su se usmjerili na brojne prilike koje mladima donosi Europska unija, a sve s ciljem da mladi s još više samopouzdanja zakorače u budućnost, u nadi što skorijeg kraja pandemije.

U svom video obraćanju na početku Press kluba Europa, Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju između ostalog je istaknula jednu od novih inicijativa za ostvarenje ciljeva Europske godine mladih – ALMA (Aim, Learn, Master, Achieve).  Radi se o programu za pomoć mladima u dobi od 18 do 30 godina koji ne rade, nisu u sustavu redovitog obrazovanja, a ni u sustavu obrazovanja odraslih. Program im omogućava mladima da pronađu svoj put na tržištu rada i to kombiniranjem potpore za obrazovanje, te strukovno osposobljavanje i boravak u inozemstvu uz mentorstvo u razdoblju od dva do šest mjeseci u drugoj državi članici EU-a. U Europskoj godini mladih želimo brojnim aktivnostima ukazati na važnu ulogu budućih generacija u izgradnji bolje, zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti, navela je potpredsjednica europske komisije Dubravka Šuica.

U svom uvodnom govoru Ognian Zlatev, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, izjavio je kako ćemo “kuće i zgrade obnoviti ali bez mladih teško ćemo naprijed“ te je stoga cilj jučerašnjeg Press kluba Europe na temu Europske godine mladih bio mladima iz Sisačko-moslavačke županije vratiti nadu u budućnost i ukazati im na prilike koji im europske programe za mlade nude kako bi ostvarili svoj puni potencijal.

I drugi panelisti su se tijekom svojih govora ili u interakciji tijekom panela osvrnuli na prilike za mlade, bilo da je riječ o Sisačko-moslavačkoj županiji ili Europskoj uniji.

Tako je Tomislav Paljak, državni tajnik iz Ministarstva znanosti i obrazovanja naveo da će mladi u Sisku imati jednake uvjete školovanja kao i drugi diljem Hrvatske obzirom da se radi na infrastrukturnim projektima pogotovo u području obrazovanja, a za iste koristit će se sredstva iz EU fondova i ona u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u kojem je 7,5 milijardi kuna vezano uz temu obrazovanja. Za sve treba vremena, no, pomaci postoje, pokrećemo gradnju osnovnih škola i u godinu i pol do dvije imat ćemo potpuno nove objekte, spomenuo je T. Paljak.

U panel se i online iz Bruxellesa uključila Katarina Ivanković Knežević, ravnateljica u Glavnoj upravi Europske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje  koja je istaknula kako u sklopu Europske godine mladih, Europska komisija mlade uključuje u brojnim svojim aktivnostima kako bi se njihov glas čuo. Između ostalog, podsjetila je na brojne EU programe za mlade, kao što su inicijativa 'Garancija za djecu', a radi se o preporuci koju je Komisija usvojila 2021. i odnosi se na to da se djeci u potrebi osigura učinkovit i, posebno važno, besplatna zdrava prehrana, obrazovanje, zdravstvena skrb i smještaj.

Tijekom panela Mihael Jurić, zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije, spomenuo je da su škole bile jedne od prioritetnih ciljeva za obnovu i nastavak rada bez obzira na teška oštećenja te da je Županija već pokrenula inicijative i za izgradnju potpuno novih modernih škola, dvorana i brojnih drugih sadržaja u skladu sa standardima 21. stoljeća. Siguran sam da će se naše područje naseljavati stanovnicima zagrebačkog prstena iz brojnih razloga i prednosti koje im nudi Sisačko-moslavačka županija, bilo da govorimo o cijeni stanova, kvalitete života u čistoj prirodi, fakultetima koje imamo ili koji će doći, poput Građevinskog ili studija sestrinstva, naveo je M. Jurić.

Savjete i primjere mladima i ostalim sudionicima događaja dala je Antonija Gladović, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU, spomenuvši da će se u nacionalnom projektu 'Time for youth' cijelu godinu organizirati brojne aktivnosti povodom Europske godine mladih, poput obilježavanja Dana Europe s primjerice festivalom grafita na teme EU-a i mladih, a i Festival europske kratke priče usmjerio se ove godine samo na temu mladih i svi su pozvani izraziti se i prijaviti na natječaj. Dodatno, u rujnu će se ponovno vratiti u Sisak s centralnom konferencijom gdje će, između ostalog, predstaviti istraživanja i što se na osnovu tih podataka može učiniti za budućnost mladih. Pozvala je mlade da već danas na Europskom portalu za mlade pronađu sve informacije o studiranju, volontiranju ili raznim natječajima te da se na portalu nalazi i interaktivna karta na kojoj su sva događanja u vezi Europske godine mladih, od obrazovanja do koncerata.

Povodom Međunarodnog dana žena prof.dr.sc. Zdenka Zovko Brodarac, dekanica Metalurškog fakulteta u Sisku, ustvrdila je kako oni na fakultetu ruše stereotipe jer je, primjerice, ona je prva dekanica u povijesti fakulteta te je pozvala sve mlade žene da se ohrabre i iskoriste sve prednosti koje nudi naše društvo, od Hrvatske do Europske unije. Istaknula je također da su jednako ponosni na djevojke i mladiće na fakultetu jer zajedno razvijaju inovativna rješenja za primjenjivost bilo gdje u svijetu ili za brojne proizvode koje svakodnevno koristimo. Navela je, između ostalog, da na fakultetu imaju studente iz inozemstva u sklopu Erasmus+ programa, a i da oni otvaraju prilike domaćim studentima te je pozvala sve mlade da provjere koje im to programe i prilike za edukaciju nude na Metalurškom fakultetu, bilo u Sisku ili kroz EU programe negdje u Europi.

Na panelu je sudjelovao i izv.prof.dr.sc. Marko Badrić, prodekan Učiteljskog fakulteta u Petrinji koji je, između ostalog, istaknuo da je taj fakultet mali kotačić koji doprinosi razvoju cijelog sustava u županiji s više od 500 studenata koji svaki dan u Petrinji i okolici svojim boravkom potiču gospodarski razvoj, a u konačnici donose pozitivnu energiju i pokretači su boljeg života cijele zajednice. Ponovio je kako je zgrada fakulteta stradala iznutra u nevjerojatnim omjerima iako izvana izgleda netaknuta i da slijedi dugotrajna obnova no da su ipak sretni jer su uspjeli organizirati što je više moguće kontaktnu nastavu u proteklom razdoblju kao najkvalitetniji mogući način interakcije i učenja.

Predstavnici medija i gosti u publici bili su stava kako postojeći programi u Sisačko-moslavačkoj županiji iako dobri nisu dovoljni već su potrebne i druge inicijative od učinkovite obnove, brzog interneta, modernih cesta i željeznica, raznolikog društvenog života i zabave do kvalitetnih radnih mjesta. Na taj način bi županija privukla studente i mlade izvan županije, ali još i važnije ponudila domaćim stanovnicima da ostanu u županiji ili se vrate, ako odluče iskoristiti prilike za obrazovanje i razvoj izvan županije. Istaknuli su i da je potrebno što brže konkretno djelovati kako bi se zaustavilo negativno društveno raspoloženje i posljedično odljev stanovnika.

Na događaju u Sisku sudjelovali su Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju, Ognian Zlatev, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Tomislav Paljak, državni tajnik iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, online uključivanjem Katarina Ivanković Knežević iz Glavne uprave Europske komisije za zapošljavanje te Mihael Jurić, zamjenik župana iz Sisačko-moslavačke županije, Antonia Gladović, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU, prof. dr. sc. Zdenka Zovko Brodarac, dekanica Metalurškog fakulteta u Sisku i izv. prof. dr. sc. Marko Badrić, prodekan Učiteljskog fakulteta u Petrinji. Panel raspravi, koju je moderirala Karmen Valenta, glavna urednica Radio Quirinusa, doprinijeli su i Iva Mušec Posilović, urednica na sisakportal.hr i Radio Siska, Željko Maljevac, glavni urednik Novog Sisačkog tjednika i Mario Gršić, direktor Petrinjskog radija. Panelu su se i svojim pitanjima iz publike pridružili i mladi sisački gimnazijalci, studenti fakulteta te poduzetnici i stanari Poduzetničkog inkubatora Sisak.

 

Izvori

Pojedinosti

Referencija
Europska komisija
Datum objave
9. ožujka 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj