Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak9. lipnja 2022.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 4 min

U Bruxellesu i diljem Europe danas počinje prvi Festival novog europskog Bauhausa

Forum je trodnevna konferencija u okviru koje će se održati rasprave u raznim formatima, od okruglih stolova do onih po uzoru na TED.

U Bruxellesu i diljem Europe danas počinje prvi Festival novog europskog Bauhausa

Danas u organizaciji Komisije počinje festival posvećen novom europskom Bauhausu (NEB). Festival novog europskog Bauhausa podijeljen u tri programa, Forum, Sajam i Festival, koji će se odvijati na briselskim lokacijama Gare Maritime i Mont des Arts te na internetu, osmišljen je u suradnji sa zajednicom NEB-a i za cilj ima upoznati građane s tim pokretom i njegovim postignućima te pridonijeti njegovom daljnjem razvoju.

Osim bogatog programa u Bruxellesu, partneri su širom Europe neovisno organizirali više od 200 sukreiranih popratnih događanja. Festival će danas u 13 sati u rimskom Nacionalnom muzeju umjetnosti 21. stoljeća MAXXI uz izravnu vezu s Bruxellesom službeno otvoriti predsjednica Ursula von der Leyen.

Forum, Sajam i Festival u Bruxellesu

Forum je trodnevna konferencija u okviru koje će se održati rasprave u raznim formatima, od okruglih stolova do onih po uzoru na TED. Predsjednica Ursula von der Leyen te povjerenici Johannes Hahn, Mariya Gabriel, Elisa Ferreira i Kadri Simson usmjeravat će rasprave iz europske perspektive. Među poznatim govornicima su istaknuti arhitekti Francis Kéré, Shigeru Ban, Rem Koolhaas i Stefano Boeri, umjetnik Gerfried Stocker (Ars Electronica), zvukovni umjetnik Emeka Ogboh, predsjednica zaklade MAXXI Giovanna Melandri, spisateljica i aktivistica Hilda Nakabuye te znanstvenici Hans Joachim Schellnhuber, Stefano Mancuso i Carlos Moreno („grad na 15 minuta”). Nazočit će i nekoliko vodećih nacionalnih političara, kao što su Elke van den Brandt (ministrica za mobilnost regije glavnog grada Bruxellesa) i gradonačelnici Bruxellesa i Praga Philippe Close i Zdeněk Hřib.

Predviđeno je da se u okviru Foruma 11. lipnja dodijele prestižne nagrade za novi europski Bauhaus za četiri kategorije NEB-a: ponovno povezivanje s prirodom; vraćanje osjećaja pripadnosti; davanje prioriteta mjestima i ljudima kojima je to najpotrebnije i oblikovanje kružnog industrijskog ekosustava i potpora razmišljanju o životnom ciklusu. Finalisti će prisustvovati svečanosti.

U okviru Sajma publici će se predstaviti projekti povezani s NEB-om, među ostalim oni koji uključuju lokalne građanske laboratorije za pionirska istraživanja financirana iz programa EU-a kao što su Obzor Europa te prototipovi koji će povećati održivost, uključivost i kvalitetu našeg svakodnevnog života. Sajam je sukreiran: od 316 zaprimljenih zahtjeva odabrano je 100 projekata koji će se prikazati na brojnim lokacijama u Bruxellesu, a u tu svrhu koristit će se konstrukcije koje mogu biti fiksne i mobilne (od e-bicikala do električnih tuk-tukova).

Posljednji program, Festival, proslava je NEB-a otvorena za sve građane. Mont des Arts u središtu Bruxellesa privlačit će raznoliku publiku najavljenim plesnim i kazališnim predstavama, instalacijama i glazbenim nastupima. Na programu su popularni ukrajinski umjetnički bend Patsyki Z Franeka i Дeva, ovogodišnji dobitnik nagrade Music Moves Europe, kao i znanstveni eksperimenti, radionice o recikliranju s dodanom vrijednošću i brojni drugi sadržaji. Na forumu će sudjelovati i umjetnici i kulturni djelatnici.

Više od 200 popratnih događanja širom Europe

Popratna događanja koja u 25 zemalja organizira zajednica NEB-ova obuhvaćaju rasprave o obnovljivim resursima, inovativnim tehnologijama, urbanoj poljoprivredi, razvoju zgrada i klimatski prihvatljivoj mobilnosti, kao i koncerte, laboratorije za ideje i izložbe koji su navedeni na internetskim stranicama festivala. Sudionici deset od tih popratnih događanja bit će na izravnoj vezi tijekom svečanosti otvaranja.

Izjave članova kolegija

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Novi europski Bauhaus omogućuje konkretne promjene na terenu kako bismo ostvarili klimatske ciljeve i poboljšali kvalitetu života u našim gradovima, selima i regijama. Festival je odlična prilika za produbljivanje rasprava i susret s onima koji grade održivu, uključivu i lijepu budućnost.

Povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel izjavila je: Povezujući znanost i inovacije s umjetnošću i kulturom Festival novog europskog Bauhausa izvrsna je prilika za umrežavanje, razmjenu inovativnih projekata koji nas potiče da pridajemo veću pažnju europskom zelenom planu. Na njemu će se okupiti pojedinci iz svih društvenih slojeva kako bi raspravljali i gradili održivu, uključivu i privlačnu budućnost.

Povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira izjavila je: U našoj potrazi za održivim i privlačnim mjestima potrebna nam je uključivost – novi europski Bauhaus želi doseći sva područja. Donosi pozitivnu energiju za ostvarenje našeg zajedničkog plana izgradnje bolje budućnosti!

Kontekst

NEB je pokrenula predsjednica von der Leyen u rujnu 2021. Njime se zelenom planu dodaje kulturna dimenzija i ubrzava zelena tranzicija uz konkretne promjene na terenu.

Festival unosi europski zeleni plan u središte našeg svakodnevnog života. Čini to na transdisciplinaran način: arhitekti, dizajneri, umjetnici, znanstvenici, inženjeri, obrtnici i građani pozvani su da podijele svoje stručno znanje kako bi pridonijeli pripremama za budućnost.

Dodatne informacije

Festival novog europskog Bauhausa

Internetska stranica novog europskog Bauhausa

Nagrade za novi europski Bauhaus 2022.

U nastavku su kontakti za medije za registraciju novinara koji žele osobno sudjelovati (ostalo je malo mjesta).

Pojedinosti

Datum objave
9. lipnja 2022.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj