Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak6. veljače 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Turska i Sirija: EU nudi hitnu pomoć nakon razornog potresa

Deset timova za urbano traganje i spašavanje brzo je mobilizirano u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Francuskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Malti, Nizozemskoj, Poljskoj i Rumunjskoj kako bi se pružila potpora pripadnicima hitnih službi na terenu.

Turska i Sirija: EU nudi hitnu pomoć nakon razornog potresa

Visoki predstavnik/potpredsjednik Josep Borrell i povjerenik za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič dali su sljedeću izjavu o potresu koji je pogodio Tursku i Siriju:

Snažan potres jačine 7,8 na Richteru, jedan od najsnažnijih potresa u više od 100 godina, ove noći je pogodio regiju Gaziantep u Turskoj i susjednu Siriju.

Kao hitan odgovor Europska unija mobilizirala je timove za traganje i spašavanje nakon turskog zahtjeva za aktiviranje Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu.

Deset timova za urbano traganje i spašavanje brzo je mobilizirano u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Francuskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Malti, Nizozemskoj, Poljskoj i Rumunjskoj kako bi se pružila potpora pripadnicima hitnih službi na terenu. Italija, Španjolska i Slovačka stavile su spasilačke timove Turskoj na raspolaganje. Koordinacijski centar EU-a za odgovor na hitne situacije u izravnom je kontaktu s tijelima u Turskoj kako bi prema potrebi koordinirao daljnju potporu.

Satelitski sustav EU-a Copernicus aktiviran je i za pružanje usluga mapiranja u hitnim slučajevima.

EU je spreman pružiti potporu pogođenim dijelovima Sirije, koja je također izvijestila o žrtvama, u okviru svojih programa humanitarne pomoći.

Duboko suosjećamo sa svima koji su izgubili voljene i hrabrim pripadnicima hitnih službi koji spašavaju živote.

Izjava je dostupna na internetu.

Pojedinosti

Datum objave
6. veljače 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj