Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak19. svibnja 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Turizam: nova sigurnosna oznaka za jačanje europske turističke sezone

Komisija je pozdravila novi protokol o zdravlju i sigurnosti sa zahtjevima i preporukama za turistička poduzeća i lokacije u brojnim podsektorima, od turističkog smještaja do lokaliteta kulturne baštine, s ciljem postupnog ublažavanja ograničenja...

Turizam: nova sigurnosna oznaka za jačanje europske turističke sezone

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton izjavio je: Pandemija bolesti COVID-19 poremetila je turistički ekosustav, prouzročila gubitak prihoda i ugrozila milijune radnih mjesta. Istodobno, zaštita zdravlja i sigurnosti i dalje je velik problem za građane koji žele na godišnji odmor nakon dugotrajnog boravka u domovima. Europska sigurnosna oznaka u turizmu za COVID-19 pomoći će turističkim poduzećima da provedu sigurnosne postupke prije ljetne sezone čime će povećati povjerenje putnika, stanovnika i radnika u turizmu.

Komisija i Europski odbor za normizaciju (CEN) potiču turističke objekte koji žele koristiti oznaku da iskoriste različite mogućnosti financiranja sredstvima EU-a koje su dostupne za turizam kako bi pokrili moguće troškove povezane s provedbom protokola i uvođenjem oznake. U Komunikaciji o zajedničkom pristupu sigurnom i trajnom ponovnom otvaranju objavljenoj u ožujku 2021. Komisija je pozvala Europski odbor za normizaciju da inicijativu pripremi prije ljeta kao temelj za zdravstvene i sigurnosne protokole za sektor turizma. ISO je na međunarodnoj razini razvio protokol kao dio mjera za smanjenje širenja bolesti COVID-19 u turističkoj industriji (ISO PAS 5643), a sada ga odobrava i dovršava CEN (CWA 5643).

Pojedinosti

Datum objave
19. svibnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj