Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak30. srpnja 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Trošarine: Komisija pozdravila dogovor o trošarinama na alkohol

Komisija je pozdravila dogovor postignut u Vijeću o novim pravilima kojima se uređuju trošarine na alkohol unutar EU-a. Tim se sporazumom utire put za bolje poslovno okruženje i niže troškove za male proizvođače alkohola.

Trošarine: Komisija pozdravila dogovor o trošarinama na alkohol

Dogovorenim novim pravilima osigurat će se da mali proizvođači alkohola imaju pristup novom sustavu certificiranja na razini EU-a i pristup nižim trošarinama diljem Unije. To će pozitivno utjecati na potrošače koji će imati koristi od suzbijanja nezakonite uporabe denaturiranog alkohola za proizvodnju krivotvorenih pića. Povećat će se i prag za pivo s nižim udjelom alkohola na koji se mogu primjenjivati snižene stope kako bi se pivare potaknulo na proizvodnju pića s manjim udjelom alkohola.

Nakon dogovora povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni izjavio je: Današnji dogovor dobrodošao je pomak prema modernijem i pravednijem poreznom režimu za alkohol kojim se pojačava naša borba protiv prijevara.

Nova pravila primjenjivat će se od 1. siječnja 2022. Komisija će nadzirati uvođenje trošarina ili sniženih stopa trošarina za privatnu proizvodnju etilnog alkohola te će o toj mjeri izvijestiti Vijeće. Priopćenje za medije dostupno je ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
30. srpnja 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj