Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak4. srpnja 2023.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Trgovina sa zemljama u razvoju: Komisija predlaže proširenje carinskih povlastica

Opći sustav povlastica EU-a (OSP), kojim se uređuju carinske povlastice za zemlje u razvoju, produljit će se za razdoblje 2024. 2027. Očekuje se da će postojeća pravila isteći krajem 2023. Uz produljenje, 65 pogođenih zemalja moglo bi i dalje imati k

EU zastave

Opći sustav povlastica EU-a (OSP), kojim se uređuju carinske povlastice za zemlje u razvoju, produljit će se za razdoblje 2024. -  2027. Očekuje se da će postojeća pravila isteći krajem 2023. Uz produljenje, 65 pogođenih zemalja moglo bi i dalje imati koristi od trgovinskih povlastica koje se protežu na oslobođenje od carina za najnerazvijenije zemlje. Nakon prijedloga Komisije iz rujna 2021. suzakonodavci Vijeća i Europskog parlamenta dosad nisu mogli postići dogovor o ažuriranju pravila OSP-a.

OSP stvara carinske povlastice

Uredba o OSP-u jednostran je trgovinski instrument kojim se ukidaju ili smanjuju uvozne carine na proizvode uvezene u EU iz ranjivih zemalja s niskim dohotkom. To će pomoći iskorjenjivanju siromaštva i promicanju održivog razvoja zemalja i njihova sudjelovanja u globalnom gospodarstvu.

Sustav preferencija obuhvaća gotovo dvije milijarde ljudi u 65 zemalja, koji su među najsiromašnijima na svijetu. U 2022. ukupni uvoz OSP-a u Uniju iznosio je 80 milijardi EUR. 44 % tog uvoza dolazilo je iz najmanje razvijenih zemalja, koje su obuhvaćene sporazumom „Sve osim oružja” – „Sve osim oružja”. To znači da se sva roba, osim oružja i streljiva, može u potpunosti prodavati bez carine u EU-u.

Dodatne informacije:

Dnevne vijesti od 4. srpnja 2023.

Prijedlog Komisije o ažuriranju pravila OSP-a iz rujna 2021.

Opći sustav povlastica EU-a

Pojedinosti

Datum objave
4. srpnja 2023.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj