Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak27. ožujka 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Trgovina: EU i 15 članica Svjetske trgovinske organizacije dogovorilo privremeni mehanizam za rješavanje žalbi u trgovinskim sporovima

EU i 15 drugih članica Svjetske trgovinske organizacije danas su se dogovorili o mehanizmu koji će im omogućiti podnošenje žalbi i rješavanje trgovinskih sporova unatoč trenutačnoj paraliziranosti Žalbenog tijela WTO-a.

Poljoprivredni proizvodi i trgovina

S obzirom na snažnu i nepokolebljivu potporu koju EU pruža trgovinskim sustavima temeljenim na pravilima, EU je bio predvodnik tijekom izrade tih izvanrednih mjera.

Povjerenik za trgovinu Phil Hogan izjavio je: Današnjim je dogovorom potvrđena politička obveza donesena na ministarskoj razini u Davosu u siječnju. Ta privremena mjera je posljedica privremene paralize žalbene funkcije WTO-a u trgovinskim sporovima. Ovaj sporazum svjedoči o uvjerenju EU-a i brojnih drugih država da je suradnja tijekom krize najbolje rješenje. Nastavit ćemo ulagati napore u ponovnu uspostavu žalbene funkcije u okviru sustava za rješavanje sporova WTO-a. U međuvremenu pozivam i ostale članice WTO-a da se pridruže našem otvorenom sporazumu, koji je ključan za poštovanje i provedbu međunarodnih trgovinskih pravila.

Pravila prijelaznog mehanizma za rješavanje žalbi slična su onima u žalbenom postupku WTO-a i mogu se primjenjivati među svim članicama WTO-a koje se žele pridružiti, pod uvjetom da Žalbeno tijelo WTO-a nije potpuno funkcionalno.

Više informacija dostupno je u priopćenju za medije i zajedničkoj ministarskoj izjavi dostupnoj na internetu.

Pojedinosti

Datum objave
27. ožujka 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj