Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak3. svibnja 2016.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Svjetski dan slobode tiska

Na Svjetski dan slobode tiska Komisija je objavila temu svog Godišnjeg kolokvija o temeljnim pravima 2016. – medijski pluralizam i demokracija.

20160503_freedom-press.jpg

Taj drugi Godišnji kolokvij održat će se 17. i 18. studenog 2016. u Bruxellesu.

Prvi potpredsjednik Frans Timmermans, potpredsjednik Günther Oettinger i povjerenica Vera Jourová predvodit će rasprave sa širokim krugom stručnjaka o ključnoj ulozi slobodnih i pluralističkih medija, a osobito digitalnih medija, u demokratskim društvima.

Prvi potpredsjednik Timmermans danas je izjavio: „Svjetski dan slobode tiska prilika je da se podsjetimo da su sloboda i pluralizam medija glavni čuvari uspješne demokracije. Sloboda izražavanja te sloboda i pluralizam medija zajamčeni su Poveljom EU-a o temeljnim pravima te su temelj osnovnih demokratskih vrijednosti na kojima počiva Europska unija.“

Povjerenik Oettinger dodao je: „Većina naših država članica ima visoke standarde slobode i pluralizma medija. No takvu situaciju ne smijemo uzimati zdravo za gotovo. Kolokvij će omogućiti otvorenu raspravu o brojnim aspektima medijskog pluralizma u digitalnom svijetu i ulozi suvremenih medija u našim demokratskim društvima. Veselim se raspravama o zaštiti i promicanju pluralizma te o izazovima i mogućnostima konvergiranog medijskog okruženja.“

U središtu ovogodišnjeg kolokvija bit će interaktivne rasprave za okruglim stolovima među institucijama EU-a, državama članicama, nevladinim organizacijama, novinarima, predstavnicima medija, poduzećima, članovima akademske zajednice i međunarodnim organizacijama.

Teme za raspravu bit će brojne: zaštita i promicanje slobode medija te neovisnost od državnih intervencija i neprikladnog političkog ili komercijalnog pritiska, osnaživanje novinara i njihova zaštita od prijetnji fizičkim nasiljem i govora mržnje, uloga medija i etičkog novinarstva u promicanju temeljnih prava te doprinos pluralističkog medijskog okruženja političkim raspravama o pitanjima ključnima za demokratska društva.

Komisijin Godišnji kolokvij o temeljnim pravima pokrenuo je 2015. prvi potpredsjednik Timmermans, a cilj mu je poboljšati praktičnu suradnju među raznim dionicima.

Kolokvij nudi prostor za dijalog sa širokim rasponom aktera, uključujući civilno društvo i kreatore politika.

Prvi Godišnji kolokvij održan je u listopadu 2015. na temu „Tolerancija i poštovanje: sprečavanje i suzbijanje antisemitizma i mržnje prema muslimanima u Europi“.

Pojedinosti

Datum objave
3. svibnja 2016.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj