Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak3. svibnja 2017.Predstavništvo u Hrvatskoj

Svjetski dan slobode medija

Izjava visoke predstavnice Federice Mogherini u ime EU-a povodom Svjetskog dana slobode medija 3. svibnja 2017.

Federica Mogherini

Sloboda medija ključna je za istinsku demokraciju. Ovogodišnji Svjetski dan slobode medija slavimo u teškom trenutku za novinarstvo. Napadi na slobodu izražavanja i slobodu medija diljem svijeta sve su učestaliji.

Slobodni, raznovrsni i nezavisni mediji nužni su za promicanje i zaštitu demokracije u svim dijelovima svijeta. Sloboda medija i sloboda izražavanja dio su tih temelja demokracije te pridonose stvaranju stabilnih, uključivih i otpornih društava, a mogu pridonijeti i smanjenju napetosti i sprečavanju sukoba. EU podupire provedbu Programa održivog razvoja 2030. koji podrazumijeva i omogućivanje univerzalnog pristupa informacijama i zaštitu slobode izražavanja.

Potpora nezavisnom, kvalitetnom i etičnom novinarstvu od ključne je važnosti. Nezavisni mediji omogućuju slobodan tok kvalitetnih i dobro istraženih informacija o temama od javnog interesa i obavljaju ulogu „javnog nadzornika”; stoga su oni temelj participativne demokracije te nam omogućuju da vlade pozivamo na odgovornost za rad koji obavljaju. Europska unija jamči uključenost poštovanja slobode izražavanja u sve politike i programe za razvoj EU-a. Konkretno, EU financira pojedine projekte u trećim zemljama radi poboljšanja kvalitete novinarstva, pristupa javnim informacijama i slobode izražavanja. Tako je od lipnja 2015. u sklopu programa malih bespovratnih sredstava EU financirao najmanje 45 branitelja ljudskih prava koji promiču pravo na slobodu izražavanja, a čiji je rad ugrožen.

EU osuđuje rast broja prijetnji novinarima i medijskim stručnjacima te kršenja njihovih prava na internetu i izvan njega. Od svih se država očekuje da ispune svoju obvezu zaštite slobode izražavanja i sigurnosti novinara tako da kažnjavaju napade na novinare i stvore pravno okruženje koje će im omogućiti rad. U okviru bilateralnih kontakata s trećim zemljama te multilateralnih i regionalnih foruma EU se kontinuirano protivi zakonima, propisima i političkim pritiscima kojima se ograničava sloboda izražavanja te poduzima konkretne korake kako bi spriječio napade na novinare i blogere te odgovorio na njih.

Donošenjem smjernica EU-a o slobodi izražavanja na internetu i izvan njega 2014. i njihovom primjenom Europska unija ponovno je potvrdila svoju odlučnost u promicanju slobode mišljenja i izražavanja kao prava koja pripadaju svima, ma gdje se nalazili, na temelju načela jednakosti, nediskriminacije i univerzalnosti koja se trebaju ostvarivati putem svih medija i neovisno o državnim granicama.

Pojedinosti

Datum objave
3. svibnja 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj