Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak28. srpnja 2017.Predstavništvo u Hrvatskoj

Svjetski dan hepatitisa

Europska komisija u sklopu programa Obzor 2020. bezrezervno podržava istraživanja virusnog hepatitisa te daljnji razvoj prevencije i liječenja. Želimo dalje jačati suradnju na razini Unije. - Vytenis Andriukaitis, europski povjerenik za zdravlje i...

Vytenis Andriukaitis

Izjava Vytenisa Andriukaitisa, povjerenika Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane

Zajedničkim radom u EU možemo pobijediti hepatitis

U Europskoj uniji od hepatitisa C boluje oko 5,5 milijuna ljudi. Tužna je činjenica da bi taj broj u stvarnosti mogao biti mnogo veći. Hepatitis C poznat je kao „tihi” ubojica jer njegovi simptomi često nisu uočljivi sve do poodmaklog stadija bolesti i i zato što uglavnom pogađa siromašne i osjetljive skupine, npr. intravenozne korisnike droga. Stvarni su podaci zabrinjavajući jer su lijekovi za liječenje te bolesti iznimno skupi, a hepatitis se može spriječiti. Kad bismo se više bavili prevencijom, lijekovi ne bi bili toliko potrebni.

Znamo što je potrebno: više testiranja, pretraga i podizanja svijesti, osobito među osjetljivim skupinama, pravovremeno dijagnosticiranje, rano otkrivanje i odgovarajuće liječenje. Države članice obvezale su se da će ostvariti cilj održivog razvoja, a to je iskorijeniti HIV/AIDS i tuberkulozu te smanjiti virusni hepatitis do 2030. Na razini EU-a, mi u Europskoj komisiji pružamo im u tome bezrezervnu pomoć, što smo i naglasili u svojoj Komunikaciji „Budući koraci za održivu europsku budućnost”.

Podržavamo globalne zdravstvene inicijative, kao što je Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije. Osim toga, nedavno smo potpisali Zajedničku izjavu o europskom konsenzusu o razvoju, kojom su se EU i države članice obvezali da će nastaviti ulagati u prevenciju i suzbijanje zaraznih bolesti te da će svima osigurati nužne lijekove i cjepiva po pristupačnoj cijeni. Konsenzus je naš glavni instrument za provedbu Programa održivog razvoja do 2030. u okviru razvojne suradnje. Komisija u okviru programa Obzor 2020. bezrezervno i stalno podržava istraživanja virusnog hepatitisa te daljnji razvoj prevencije i liječenja.

Želimo i nadalje jačati suradnju na razini EU-a. Komisija proširuje stalnu suradnju s državama članicama EU-a i dionicima u području HIV-a/AIDS-a, hepatitisa i tuberkuloze kako bi se program prevencije i testiranja razvijao te da bi se ublažile socijalne nejednakosti i svima osigurao pristup pretragama i liječenju. U tu ćemo svrhu iskoristiti zdravstveni program EU-a, osobito za najosjetljivije skupine. Primjerice, do kraja godine trebalo bi pokrenuti zajedničko djelovanje radi poboljšanja kvalitete prevencije i liječenja HIV-a/AIDS-a, virusnog hepatitisa, tuberkuloze i spolno prenosivih zaraznih bolesti. Osim toga, pozivamo države članice da s pomoću Sporazuma o zajedničkoj javnoj nabavi tim skupinama omoguće lijekove po povoljnijim uvjetima.

Uvjeren sam da bi učinkovita prevencija, liječenje i skrb za oboljele od hepatitisa trebali postati standardna praksa u cijeloj Europi. Obilježavajući ovogodišnji Svjetski dan hepatitisa trebali bismo se podsjetiti ne samo na to da imamo sve što je potrebno za uspjeh, nego i da uistinu zajedničkim radom konačno možemo pobijediti „tihog” ubojicu. Zajednički možemo iskorijeniti hepatitis u Europi.

Pojedinosti

Datum objave
28. srpnja 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj