Glavni sadržaj
Logotip Europske komisije
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak26. siječnja 2018.Predstavništvo u Hrvatskoj

Sudjelujte u javnom savjetovanju o lažnim vijestima i dezinformiranju putem interneta

Lažne vijesti i dezinformiranje putem interneta iznimno su zabrinjavajuća pojava jer mogu utjecati na ugled javnih ustanova, rezultate demokratskih rasprava te stvaranje javnog mišljenja o važnim javim politikama, primjerice u području zdravstva...

Lažne vijesti

U svrhu definiranja primjerenog političkog odgovora, moguće je općenito razlikovati lažne informacije, koje sadržavaju elemente koji se u zakonodavstvu EU-a ili nacionalnim zakonodavstvima smatraju nezakonitima, kao što su nezakonit govor mržnje, poticanje na nasilje, terorizam ili zlostavljanje djece, od lažnih vijesti koje nisu obuhvaćene područjem primjene tog zakonodavstva. Ovo se savjetovanje odnosi samo na lažne vijesti i dezinformiranje putem interneta ako im sadržaj sam po sebi nije nezakonit te nije obuhvaćen postojećim zakonodavnim i samoregulatornim mjerama.

Javnim intervencijama protiv lažnih vijesti moraju se poštovati i uravnotežiti razna temeljna prava i načela, kao što su sloboda izražavanja, medijski pluralizam i pravo građana na raznovrsne i pouzdane informacije.
Cilj je savjetovanja prikupljanje mišljenja svih zainteresiranih strana diljem EU-a o opsegu tog problema i o učinkovitosti mjera koje je industrija dobrovoljno poduzela radi sprečavanja širenja dezinformacija putem interneta te bolje razumijevanje razloga i mogućih smjerova djelovanja na razini EU-a ili na nacionalnoj razini.

Ovaj je upitnik namijenjen građanima, a pravnim subjektima i novinarima stoji na raspolaganju drugi, posebno formuliran upitnik kojim se uzima u obzir njihovo profesionalno iskustvo u području lažnih vijesti i dezinformiranja putem interneta.

Pozivamo vas na sudjelovanje.

Pojedinosti

Datum objave
26. siječnja 2018.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj