Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak20. rujna 2017.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 1 min

Stvaranje snažnijeg i integriranijeg europskog financijskog nadzora za uniju tržišta kapitala

Zahvaljujući planovima Europske komisije da reformira nadzornu arhitekturu EU-a, europskim potrošačima, ulagačima i poduzećima na raspolaganju će biti snažnija i integriranija financijska tržišta.

Unija tržišta kapitala

Europska komisija danas je predložila reforme kojima se utire put daljnjoj financijskoj integraciji i potpunoj uniji tržišta kapitala, a sve to u cilju promicanja otvaranja radnih mjesta, rasta i ulaganja u Europi te jačanja ekonomske i monetarne unije.

Predsjednik Juncker u svom je govoru o stanju Unije istaknuo važnost unije tržišta kapitala, jednog od glavnih projekata Komisije. Prijedlozima su obuhvaćene i mjere za poticanje razvoja financijskih tehnologija (FinTech) te mjere kojima se jamči sustavno uzimanje u obzir pitanja vezanih uz održivost u nadzornim postupcima na europskoj razini. Kada budu doneseni, prijedlozima će se poboljšati mandati, upravljanje i financiranje europskih nadzornih tijela za bankarstvo (Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo, EBA), vrijednosne papire i financijska tržišta (Europsko nadzorno tijelo za vrijednosne papire i tržišta kapitala, ESMA) te osiguranje i mirovine (Europsko nadzorno tijelo za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje, EIOPA). Da bi se zajamčila ujednačena primjena pravila EU-a i promicala istinska unija tržišta kapitala, prijedlozima se ESMA-i povjeravaju izravne nadzorne ovlasti u određenim financijskim sektorima.

Komisija je osim toga predložila i ciljane promjene u sastavu i ustrojstvu Europskog odbora za sistemske rizike (ESRB), koji nadzire rizike po stabilnost financijskog sustava kao cjeline.

Pojedinosti

Datum objave
20. rujna 2017.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj