Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak12. srpnja 2021.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Strategija EU-a za terapeutike protiv bolesti COVID-19: razvoj i proizvodnja terapeutika na razini EU-a

Komisija danas i sutra organizira novo događanje za povezivanje kako bi se ubrzali i unaprijedili razvoj i proizvodnja terapeutika povezanih s bolešću COVID-19 u EU-u. Okupit će se više od 250 sudionika iz cijelog lanca vrijednosti iz 25 država...

Strategija EU-a za terapeutike protiv bolesti COVID-19: razvoj i proizvodnja terapeutika na razini EU-a

Ovo događanje koje se održava danas i sutra započelo je uvodnim govorima povjerenika Thierryja Bretona i Stelle Kyriakides. Povjerenica Kyriakides, nadležna za zdravlje i sigurnost hrane, izjavila je: EU dobro napreduje u području cijepljenja, a 50 % odraslih osoba sada je u potpunosti cijepljeno. No cjepiva nisu naš jedini odgovor na COVID-19. Zbog novih varijanti i slučajeva diljem EU-a posljednjih tjedana, razvoj terapeutika potrebniji je nego ikad prije. Potičem poduzeća da udruže snage kako bi razvila i proizvela terapeutike protiv bolesti COVID-19 u EU-u. U okviru naše strategije za terapeutike već smo utvrdili prvih pet obećavajućih terapeutika s ciljem odobravanja triju novih načina liječenja do listopada 2021. Uz događanja poput današnjeg, uskoro ćemo imati mnogo više.

Povjerenik Breton, nadležan za unutarnje tržište, izjavio je: U EU-u smo došli do prekretnice u borbi protiv pandemije. Europa je sada proizvela i dostavila dovoljno doza za cijepljenje 70 % odraslog stanovništva. EU je postao i najveći svjetski proizvođač mRNA cjepiva. To ne bi bilo moguće bez novih partnerstava u industrijskom ekosustavu. Sada želimo uspostaviti nove oblike suradnje kako bismo osigurali da Europa bude predvodnik i u razvoju novih načina liječenja bolesti COVID-19.

Događaj je važan za provedbu strategije Komisije za terapeutike protiv bolesti COVID-19 donesene u svibnju 2021. Naglasak događanja bit će na razvoju i proizvodnji novih i prenamijenjenih lijekova za liječenje bolesti COVID-19 u svim fazama bolesti i nadovezuje se na nedavno objavljen popis pet obećavajućih lijekova utvrđenih nakon prvog uspješnog događanja u ožujku 2021. koje je bilo usmjereno na mobilizaciju proizvođača cjepiva protiv bolesti COVID-19 u cijelom vrijednosnom lancu.

U kontekstu događaja i kako bi se olakšalo povezivanje Komisija je izdala pismo podrške (na temelju Privremenog okvira za borbu protiv monopola koji je Komisija donijela 8. travnja 2020.) u kojem se navode smjernice o tome kako se povezivanje i razmjena među poduzećima, uključujući izravne konkurente, može odvijati u skladu s pravilima EU-a o tržišnom natjecanju. Ista načela i dalje vrijede i za ovo povezivanje.

Događanje organizira Komisijina radna skupina za povećanje industrijske proizvodnje cjepiva protiv bolesti COVID-19 u bliskoj suradnji s Europskom platformom za suradnju klastera i u partnerstvu s Vijećem europskih bioregija (CEBR) i Europskim savezom klastera (ECA). Više informacija o događanju dostupno je na internetskoj stranici događanja.

Pojedinosti

Datum objave
12. srpnja 2021.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj