Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak18. rujna 2020.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 5 min

Stanje Unije: Komisija utvrdila novu ambicioznu misiju – Europa kao predvodnik u superračunalstvu

Kao što je Predsjednica Ursula von der Leyen najavila u svojem govoru o stanju Unije održanom u srijedu, Komisija je danas poduzela daljnje korake za jačanje digitalnog suvereniteta Europe u okviru svojeg plana za digitalno desetljeće.

Stanje Unije: Komisija utvrdila novu ambicioznu misiju – Europa kao predvodnik u superračunalstvu

Europska komisija predložila je novu Uredbu o Zajedničkom poduzeću za europsko računalstvo visokih performansi (EuroHPC) kako bi se zadržala i unaprijedila vodeća uloga Europe u superračunalstvu i kvantnom računalstvu. Tim sredstvima podupirat će se istraživanje i inovacije u području novih superračunalnih tehnologija, sustava i proizvoda, poticati razvoj vještina potrebnih za korištenje te infrastrukture i postaviti temelji prvorazrednog ekosustava u Europi. Prijedlog bi omogućio ulaganja u sljedeću generaciju superračunala u vrijednosti od 8 milijardi eura, što je znatno više nego u sadašnjem proračunu.

Oslanjajući se na europsku uspješnost u računalstvu visokih performansi sljedeće generacije, superračunalstvo će imati ključnu ulogu na putu Europe prema oporavku. Superračunalstvo je prepoznato kao strateški prioritet za ulaganja i bit će okosnica cjelokupne digitalne strategije, od analitike velikih podataka i umjetne inteligencije do tehnologija u oblaku i kibersigurnosti. Osim toga, Komisija je u danas donesenoj Preporuci pozvala države članice da poboljšaju ultrabrzu mrežnu povezivost i razviju zajednički pristup uvođenju 5G tehnologije.

Izvršna potpredsjednica Komisije za Europu spremnu za digitalno doba Margrethe Vestager izjavila je: Računalstvo visokih performansi presudan je digitalni kapacitet za Europu. Kao što smo mogli posvjedočiti u borbi protiv pandemije koronavirusa, superračunala se u zdravstvu već koriste za pronalazak lijekova, utvrđivanje i predviđanje širenja zaraze ili odlučivanje o mjerama za njezino sprečavanje. U kombinaciji s umjetnom inteligencijom i superračunalima, podaci su velika pomoć u otkrivanju obrazaca u ekosustavu, ublažavanju klimatskih promjena i pronalaženju rješenja za sprečavanje prirodnih katastrofa i borbu protiv klimatskih promjena. Danas iznesenim prijedlogom potaknut ćemo ulaganja u superračunalnu infrastrukturu, uzimajući u obzir njezin golemi potencijal za poboljšanje kvalitete života, poticanje industrijske konkurentnosti i napredak znanosti.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton dodao je: Uz podatke i povezivost superračunalstvo je najvažniji preduvjet našeg digitalnog suvereniteta i obuhvaća industrijske, tehnološke i znanstvene izazove. Prioritet nam je držati korak u međunarodnoj tehnološkoj utrci, a Europa ima znanje i iskustvo kao i političku volju da u njoj zauzme vodeće mjesto. Cilj nam je brzo doseći sljedeći najnapredniji standard računalstva s eksaskalarnim računalima, ali i prije svega već sad integrirati kvantne akceleratore za razvoj hibridnih računala kako bismo Europi vrlo rano osigurali dobru startnu poziciju u toj disruptivnoj tehnologiji.

Novom Uredbom ažurira se prethodna Uredba Vijeća, kojom je u listopadu 2018. osnovano zajedničko poduzeće EuroHPC. To će Europi omogućiti da zadrži primat u tehnološkoj utrci prema sljedećoj granici superračunalstva, a osobito u području:

  • eksaskalarnih superračunala koja će moći obraditi više od milijarde milijardi (1018) operacija u sekundi
  • kvantnih računala i hibridnih računala, koja kombiniraju elemente kvantnog i klasičnog računalstva i koja će moći izvoditi operacije za koje sada ni jedno superračunalo nije sposobno.

Zajedničko poduzeće EuroHPC postojeće će europske superračunalne i kvantne računalne resurse učiniti dostupnima svim korisnicima u cijeloj Europi, bez obzira na to gdje se nalaze, među ostalim javnom sektoru i industriji, a posebno malim i srednjim poduzećima (MSP). O novom proračunu trenutačno se pregovara, a dobivat će sredstva iz programa Obzor Europa, Digitalna Europa i Instrumenta za povezivanje Europe.

Superračunalstvo na djelu

Superračunalna infrastruktura mogla bi imati više od 800 primjena u europskom znanstvenom, industrijskom i javnom sektoru.

Superračunala se u zdravstvu, među ostalim u borbi protiv pandemije koronavirusa, već koriste za pronalazak lijekova, modeliranje i predviđanje širenja zaraze i donošenje odluka o mjerama za njezino sprečavanje. Konzorcij Exscalate4CoV, koji financira EU, u lipnju je objavio da bi raloksifen, već registrirani generički lijek za osteoporozu, mogao biti učinkovit u liječenju pacijenata s blagim simptomima bolesti COVID-19. Taj je lijek sada spreman za klinička ispitivanja, a projekt se nastavlja s drugim obećavajućim molekulama. Osim toga, superračunala će europskim znanstvenicima pomoći u boljem razumijevanju ljudskog metabolizma i imunosnog sustava te će dovesti do znatnog napretka u područjima kao što su genomika, pronalazak i testiranje novih lijekova i borba protiv teških bolesti, uključujući rak i virusne infekcije.

Nadalje, ta će superračunalna infrastruktura pridonijeti ostvarenju inicijative EU-a „Odredište Zemlja”, što će dovesti do znatnih poboljšanja u prognoziranju vremenskih prilika, urbanom i ruralnom planiranju, gospodarenju otpadom i vodama te modeliranju oceanografskog, morskog i ledenog okoliša. Time će se podržati zelena tranzicija u skladu s ciljevima europskog zelenog plana te poboljšati pripravnost za uništavanje okoliša i prirodne katastrofe te ublažavanje njihovih posljedica.

Daljnje mjere

Prijedlog nove uredbe o Zajedničkom poduzeću za europsko računalstvo visokih performansi upućen je na donošenje Vijeću Europske unije. Već su u tijeku pripreme za nastavak aktivnosti Zajedničkog poduzeća nakon 2021.: tako je na primjer odabrano 20 projekata za razvoj inovativnih primjena i usluga računalstva visokih performansi.

Kontekst

Zajedničko poduzeće EuroHPC osnovano je 2018. udruženim sredstvima EU-a, zemalja sudionica (do danas 32) i privatnih partnera, a cilj mu je da EU preuzme globalno vodstvo u superračunalstvu.

Od osnutka 2018. zajedničko poduzeće EuroHPC uspjelo je na europskoj razini znatno povećati ulaganja u računalstvo visokih performansi kako bi se Europa pozicionirala kao svjetski predvodnik u tom području. Samo za razdoblje 2019. – 2020. javna ulaganja tog zajedničkog poduzeća dosegnut će oko 1,1 milijardu eura, što je neto povećanje na europskoj razini od gotovo 250 milijuna eura godišnje u odnosu na stanje prije 2018.

Zahvaljujući tim sredstvima zajedničko poduzeće EuroHPC uvest će do početka 2021. tri predeksaskalarna sustava (sposobna za najmanje 1017 izračuna u sekundi) koja će biti među prvih pet superračunala na svijetu i pet petaskalarnih sustava (sposobna za najmanje 1015 izračuna u sekundi) koja će biti među prvih 50. Ti će novi strojevi osmostruko povećati superračunalnu snagu kojom Europa raspolože i proširiti primjenu računalstva visokih performansi u EU-u među javnim i privatnim korisnicima, a posebno MSP-ovima kojima nedostaju interni resursi za iskorištavanje tih novih tehnologija.

Zajedničko poduzeće EuroHPC podupire i osnivanje 33 nacionalna centra za kompetencije, koja će na lokalnoj razini različitim industrijskim sektorima olakšavati pristup europskim superračunalima, nuditi prilagođena rješenja za širok raspon korisnika, uključujući mala i srednja poduzeća, i u konačnici unaprijediti europsko znanje i stručnost u području tih tehnologija.

Dodatne informacije

Pitanja i odgovori

Informativni članak o zajedničkom poduzeću za europsko računalstvo visokih performansi

Prijedlog Uredbe

Internetske stranice zajedničkog poduzeća EuroHPC

Govor o stanju Unije

Priopćenje za medije o glavnim inicijativama najavljenima u govora o stanju Unije 2020.

Internetska stranica posvećena stanju Unije 2020.

Pojedinosti

Datum objave
18. rujna 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj