Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak17. kolovoza 2020.Predstavništvo u Hrvatskoj

Sredozemno i Crno more: Komisija predlaže ribolovne mogućnosti za 2021.

Komisija je danas donijela prijedlog ribolovnih mogućnosti za 2021. u Sredozemnom i Crnom moru. Predloženom ribolovnom kvotom za određene riblje stokove Komisija ispunjava političke obveze preuzete u izvješću „MedFish4ever” i Deklaracijama iz Sofije...

Sredozemno i Crno more: Komisija predlaže ribolovne mogućnosti za 2021.

Prijedlogom se provodi višegodišnji plan upravljanja pridnenim stokovima u zapadnom Sredozemlju i nastavlja politička obveza daljnjeg smanjenja ribolova u tom području do 40 % u pet godina (2020. – 2024.). Uključuje i mjere za stokove jegulje, crvenog koralja, dupina, malih pelagijskih vrsta i pridnenih stokova u Jadranskom moru, dubokomorske crvene kozice u Jonskom moru, Levantskom moru i Sicilijanskom prolazu u skladu s odlukama Opće komisije za ribarstvo Sredozemlja (GFCM). U Crnom moru predlažu se ograničenja ulova i kvote za oblića i papalinu. Kad je riječ o obliću, prijedlogom će se prenijeti kvota EU-a o kojoj je odlučeno u kontekstu revizije višegodišnjeg plana upravljanja oblićem GFCM-a. Za papalinu Komisija predlaže zadržavanje istog ograničenja ulova kao u 2020.

Očekuje se da će države članice odlučiti o prijedlogu na sastanku Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo u studenome, a kvota će se primjenjivati od 1. siječnja 2021. Više informacija dostupno je ovdje.

Pojedinosti

Datum objave
17. kolovoza 2020.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj