Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak19. siječnja 2018.Predstavništvo u HrvatskojPredviđeno vrijeme čitanja: 2 min

Sprječavanje nezakonitoga govora mržnje na internetu

Facebook, Twitter, YouTube i Microsoft obvezali su se od svibnja 2016. sprječavati širenje takvih sadržaja u Europi provedbom Kodeksa postupanja. Rezultati trećeg kruga praćenja pokazuju da poduzeća sve više ispunjavaju svoje obveze uklanjanja većine...

20160331_road-traffic-eu.jpg

Od donošenja Kodeksa postupanja u svibnju 2016. postojano raste učinkovitost uklanjanja prijavljenog nezakonitog sadržaja, što potvrđuje današnja evaluacija:

  • IT poduzeća uklonila su u prosjeku 70 % cjelokupnog nezakonitoga govora mržnje koji su im prijavile nevladine organizacije i javna tijela koji su sudjelovali u evaluaciji. Stopa uklanjanja postojano se povećavala, od 28 % zabilježenih u prvom krugu praćenja u 2016. do 59 % zabilježenih u drugom krugu praćenja iz svibnja 2017.
  • Danas sva uključena IT poduzeća u potpunosti ispunjavaju cilj ispitivanja većine prijava u roku od 24 sata prosječnom stopom višom od 81 %. Ta se stopa udvostručila u odnosu na prvi krug praćenja i povećala u odnosu na stopu od 51 % prijava ocijenjenih u roku od 24 sata, koja je zabilježena u prethodnom krugu praćenja

Očekivana poboljšanja

  • Iako su ispunjene glavne obveze iz Kodeksa postupanja, potrebna su dodatna poboljšanja u sljedećim područjima:

  • U prosjeku korisnici Facebooka i dalje ne dobivaju povratne informacije za gotovo trećinu prijava, a stopa odgovora razlikuje se od jednog do drugog IT poduzeća. Dodatna poboljšanja potrebna su u području transparentnosti i pružanja povratnih informacija korisnicima.
  • Kodeksom postupanja nadopunjuje se zakonodavstvo za suzbijanje rasizma i ksenofobije, kojim se za počinitelje djela nezakonitog govora mržnje, na internetu ili izvan njega, predviđa učinkovit kazneni progon. U prosjeku su jedan od pet slučajeva prijavljenih IT poduzećima nevladine organizacije prijavile i policiji ili državnom odvjetništvu. Ta se stopa od posljednjeg izvješća o praćenju više nego udvostručila. Policija te slučajeve treba hitno obraditi. Komisija je tijelima vlasti, civilnom društvu i poduzećima osigurala mrežu za suradnju i razmjenu dobrih praksi te ciljanu financijsku potporu i operativne smjernice. U dvije trećine država članica postoji nacionalna kontaktna točka za prijavu govora mržnje na internetu. Poseban dijalog nadležnih tijela država članica i IT poduzeća predviđen je za proljeće 2018.

Sljedeći koraci

Komisija će uz pomoć organizacija civilnog društva i dalje redovito pratiti provedbu Kodeksa postupanja od strane uključenih IT poduzeća te će je nastojati proširiti na druge internetske platforme. Komisija će razmotriti dodatne mjere ako se provedba uspori ili se do nje odustane.

Pojedinosti

Datum objave
19. siječnja 2018.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj