Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Novinski članak25. lipnja 2019.Predstavništvo u Hrvatskoj

Sporazumi o trgovini i ulaganjima s Vijetnamom

EU u nedjelju potpisuje sporazume o trgovini i ulaganjima s Vijetnamom. Sporazumi bi trebali donijeti brojne nove prednosti europskim i vijetnamskim poduzećima, potrošačima i radnicima te će se njima istodobno promicati poštovanje radničkih prava...

Sporazum o trgovini i ulaganjima s Vijetnamom

Trgovinskim sporazumom ukinut će se gotovo sve carine na robu kojom dvije strane trguju i to na progresivni način kojim se u potpunosti poštuju razvojne potrebe Vijetnama. Sadržava i posebne odredbe za uklanjanje tehničkih prepreka, primjerice u automobilskom sektoru, te će osigurati zaštitu u Vijetnamu za 169 tradicionalnih europskih prehrambenih proizvoda i pića s oznakom zemljopisnog podrijetla. Zahvaljujući sporazumu poduzeća iz EU-a moći će sudjelovati u natječajima za javnu nabavu u Vijetnamu ravnopravno s domaćim poduzećima.

Osim što nude znatne gospodarske prilike, EU i Vijetnam dogovorili su i snažne mjere za održivi razvoj, uključujući obvezu djelotvorne provedbe Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama. Sporazum obje strane obvezuje na poštovanje i djelotvornu primjenu načela Međunarodne organizacije rada (MOR) koja se odnose na temeljna prava radnika. Vijetnam je na tragu toga nedavno ratificirao Konvenciju MOR-a o kolektivnom pregovaranju te je obavijestio EU o svojoj namjeri da preostale dvije temeljne konvencije te organizacije ratificira najkasnije do 2023. U toj zemlji trenutačno je u tijeku i proces jačanja zakonodavstva o radu. Sporazumom su, isto tako, uspostavljene i posebne platforme putem kojih će EU i Vijetnam u provedbu tih obveza uključiti civilno društvo.

Osim toga, sporazum o trgovini institucionalno je i pravno povezan sa Sporazumom o partnerstvu i suradnji između EU-a i Vijetnama, čime se omogućuje poduzimanje odgovarajućih mjera u slučaju kršenja ljudskih prava.

S druge strane, sporazum o zaštiti ulaganja sadržava moderna pravila o zaštiti ulaganja, za čiju će provedbu biti nadležan novi sustav sudova za ulaganja, i vladama obiju strana osigurava očuvanje prava da donose propise u interesu svojih građana. Zamijenit će bilateralne sporazume o ulaganjima koje 21 država članica EU-a trenutačno ima s Vijetnamom te će se uvesti nova pravna jamstva za sprečavanje sukoba interesa i povećanje transparentnosti.

Pojedinosti

Datum objave
25. lipnja 2019.
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj