Glavni sadržaj
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
Informativni članak27. srpnja 2022.Predstavništvo u Hrvatskoj

Erasmus+: sveučilišta u Splitu, Zadru i Rijeci dio inicijative “Europska sveučilišta” za 2022.

Europska komisija danas je objavila rezultate poziva na podnošenje prijedloga za prekograničnu i interdisciplinarnu inicijativu Europska sveučilišta za 2022. Među odabranim su sveučilištima iz Hrvatske ona u Rijeci, Splitu i Zadru.

Rijeka , European Capital of Culture for 2020

Europska sveučilišta savezi su visokih učilišta iz cijele Europe koja surađuju u području obrazovanja, istraživanja i inovacija u korist studenata, nastavnog osoblja i društva. 

Svaki savez iz programa Erasmus+  prima sredstva u iznosu do 14,4 milijuna eura za četverogodišnje razdoblje. To je znatno povećanje u odnosu na maksimalan iznos od 5 milijuna eura za trogodišnje razdoblje u okviru prethodnih poziva programa Erasmus+. Inicijativa je naime financirana zahvaljujući dosad najvećem proračunu za program Erasmus+ koji za programsko razdoblje 2021.-2027. iznosi 272 milijuna eura. 

Potpredsjednik Margaritis Schinas rekao je: Ako visoka učilišta u Europi promatramo pojedinačno, vidimo da je svako od njih središte znanja i inovacija. Njihovim povezivanjem i stvaranjem transnacionalnih saveza omogućujemo im da postanu europski prvaci znanja te da se nastave razvijati putem suradnje u području obrazovanja, istraživanja i inovacija. Uvjeren sam da će Europska sveučilišta djelujući zajedno dovesti visoko obrazovanje u Europi na novu razinu. Od srca čestitam svim uspješnim kandidatima.

Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, izjavila je: Danas smo korak bliže ostvarenju naše vizije za sektor visokog obrazovanja u Europi: međusveučilišni i interdisciplinarni kampusi koji se protežu preko granica i u kojima studenti, osoblje i istraživači iz svih dijelova Europe mogu uživati neometanu mobilnost i zajedno razvijati nova znanja. Ponosna sam što možemo osigurati veća i dugoročnija financijska sredstva za saveze s programom Erasmus+ te što smo osigurali uključiv pristup kojim se visokim učilištima omogućuje da se pridruže postojećim savezima ili da stvaraju nove saveze.

Popis odabranih sveučilišta

Više informacija

Pojedinosti

Datum objave
27. srpnja 2022. (Posljednji put ažurirano: 27. srpnja 2022.)
Autor
Predstavništvo u Hrvatskoj